Ulmul este şi o plantă importantă pentru proprietăţile sale terapeutice. Este şi o plantă meliferă importantă. Importanţă medicinală are coaja de ulm şi frunzele sale.
Ulmul este întâlnit în pădurile de câmpie şi de deal mai rar în cele de munte. În ţara noastră se întâlnesc următoarele varietăţi de ulm: ulm de câmp, ulm de munte, ulm păros de câmp, ulm de Turkestan, velniş.
Lemnul de ulm
Este o specie valoroasă, lemnul de ulm este rezistent, greu şi elastic. Este folosit în industrie dar şi la confecţionarea căruţelor. Din el se fac furnire pentru mobilă, parchet. Se curbează destul de uşor se încleiază bine şi se colorează uşor în orice culoare. Este foarte rezistent la umezeală. Oraşul Veneţia este construit pe piloni de lemn de ulm. Tot din ulm se făceau vapoarele şi navele maritime. Se mai foloseşte la confecţionarea paturilor de armă, crose de hochei, construcţii hidraulice,traverse de cale ferată.
Proprietăți terapeutice
Ulmul este şi o plantă importantă pentru proprietăţile sale terapeutice. Este şi o plantă meliferă importantă. Importanţă medicinală are coaja de ulm şi frunzele sale.
Coaja conţine răşini, mucilagii, tanin, săruri minerale, substanţe amare. Se poate folosi sub formă de infuzie, pudră,tinctură, decoct,ceai sau cataplasmă.Are efecte astringente, antihemoragice, antidiareice, cicatrizante, hemostatice, depurative, sudorifice.
Afecțiuni în care este recomandat
– Boli pulmonare, boli dermatologice, boli reumatice.
– Artroză, boli cardiovasculare, insomnie,
– Arsuri, eczeme, erupţii tegumentare, hemoragii,leucoree, răni sângerânde.
– Ascită, colite de fermentaţie, diare, intoxicaţiile sângelui, pleurezie, obezitate.
– Dureri de gât, tuse, gastrite, ulcer, gripă.
DECOCTUL din scoarţă de ulm se face din două linguriţe de pulbere din scoarţă de ulm peste care se pune 1 litru de apă şi se fierbe timp de 15 minute. Se beau trei căni din această compoziţie în timpul unei singure zile. Are efecte în tratarea pleureziei, ascitei, bolilor respiratorii, tuse, gripă, insomnie.
CEAIUL de ulm se obţine din 75 g scoarţă de ulm mărunţită fiartă în 1,5 litri de apă, până când apa scade la 1 litru. Se bea de trei ori pe zi înainte de mâncare câte o cană. Cu acest ceai se tratează bolile respiratorii, erupţiile tegumentare, spălături locale, eczeme, arsuri, reumatism, ascită.
TINCTURA din ulm se fece în felul următor: într-un litru de apă se pun la macerat timp de 15 ore, patru linguriţe de scoarţă bine mărunţită. Această compoziţie se strecoară şi se pune deoparte. Resturile de macerat se pun în 250ml de apă la fiert până scade la jumătate. După ce sa răcit se amestecă cele două compoziţii, care se consumă într-o singură zi. Această compoziţie stopează dezvoltarea celulelor albe din sânge, benefică şi pentru cei care suferă de leucemie.