• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • ULTIMA ȘANSĂ DE PACE, negociată la Minsk de Putin, Poroşenko, Merkel şi Hollande

ULTIMA ȘANSĂ DE PACE, negociată la Minsk de Putin, Poroşenko, Merkel şi Hollande

Publicat: 12 februarie, 2015 04:54
Actualizat: 23 martie, 2022 05:29

Cancelarul Angela Merkel, preşedintele francez Francois Hollande şi cel ucrainean Petro Poroşenko încearcă să-l convingă pe Vladimir Putin că pacea este singura soluţie pentru soluționarea crizei ucriniene. Principalele puncte negociate în capitala Belaruslui sunt retragerea din Ucraina a echipamentelor militare, a luptătorilor ilegali şi a mercenarilor precum și acordarea unei mai largi autonomii pentru regiunile Doneţk şi Lugansk, controlate acum de rebelii pro-ruşi.

Surse occidentale spun că speranţele că se va ajunge la un compromis în Belarus sunt foarte mici, în timp ce oficiali ruşi cred în șansele unui rezultat favorabil al negocierilor de pace. 

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, avertiza înainte de acest summit că dacă negocierile eșuează situaţia din Ucraina va scăpa de sub control. Liderul de la Kiev mai avertiza că va institui legea marțială dacă nu se va ajunge la o înţelegere la Minsk. Acest lucru înseamnă că autoritatea militară a Ucrainei ar prelua controlul în locul administrației civile obișnuite și ar limita drastic drepturile individuale ale cetățenilor, instituind inclusiv pedeapsa capitală (amenințare care în mod evident îi vizează pe rebelii pro ruși din estul țării).

În plus, Poroșenko spune că o escaladare a conflictului în partea estică ar avea drept consecință declararea stării de război pe teritoriul întregii ţări.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a fost prezentă luni la Washington pentru a discuta cu preşedintele Barack Obama despre criza Ucriniană şi a încercat să îşi convingă interlocutorul american că iniţiativa diplomatică franco-germană ar trebui susţinută fără ambiguitate şi fără reticenţă, pentru că ar putea fi ultima şansă de a se evita o escaladă periculoasă în Europa, „un risc de război total la doar trei ore de zbor față de Paris“, după cum avertiza Laurent Fabius în Adunarea Națională a Franţei, scrie romanialibera.ro. 

Liderul de la Casa Albă a  precizat că lumea nu poate „rămâne cu braţele încrucişate“  şi să permită redesenarea frontierelor Europei cu arma, dar a acceptat să aştepte rezultatele reuniunii de la Minsk înainte de a lua o decizie de livrare de arme Kievului.

În faţa evidenţei intervenţiei Rusiei, care trimite personal şi echipament militar din ce în ce mai sofisticat pentru a ajuta separatiştii, problema controlului frontierei între zonele separatiste şi Rusia, lungă de 400 de kilometri, este crucială, arata adevarul.ro.

Misiunea celor 500 de observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa nu mai are acces aici de luni de zile.” Logica lui Putin constă în a constrânge Kievul să negocieze cu rebelii pentru a arăta că este vorba despre un război civil”, explică o sursă guvernamentală ucraineană.  O altă problemă dificilă este trasarea liniei de front. Guvernul ucrainean nu o recunoaşte decât pe cea care era în vigoare în timpul acordurilor de la Minsk, în septembrie. Separatiştii nu vor să renunţe la cuceririle lor teritoriale, informeaza adevarul.ro. 

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
12 martie, 2024
Curs gratuit despre sursele regenerabile de energie, la UTCN
9 martie, 2024
România a câștigat acțiunea în dosarul Roșia Montană
4 martie, 2024
Caravana Reciclării Creative la Cluj
4 martie, 2024
Proiectul CARPO pentru un comportament alimentar sănătos, inițiat de UBB Med cu ocazia Zilei Mondiale a Obezității
4 martie, 2024
Viorel Băltărețu, aruncat oficial de USR în lupta cu Emil Boc pentru primărie

Doriți să vă aprofundați cunoștințele despre sursele de energie regenerabilă? Aveți acum ocazia să participați, ...

Curs gratuit despre sursele regenerabile de energie, la UTCN

Amenzile pentru nerespectarea obligațiilor financiar-contabile de către companii au crescut considerabil, în unele cazuri chiar ...

Miruna Dragoman, PwC România: ”Ordonanța trenuleț” a adus majorări substanțiale ale amenzilor

CNIPMMR, confederație patronală reprezentativă la nivel național, având în componență 104 structuri patronale și 20 ...

OUG pentru aprobarea schemei de ajutor de stat IMM PLUS

România a câștigat acțiunea arbitrală în dosarul Roșia Montană, decizia Curţii de Arbitraj Internaţionale a ...

România a câștigat acțiunea în dosarul Roșia Montană
RĂZBOI LA GRANIȚĂ. Cât de pregătit ar fi Clujul dacă sirenele ar semnala un atac aerian real? PLUS Cum se pregătește echipa Boc de alegeri

MF lanseazã varianta simplificatã a aplicației e-Factura. Ministrul Marcel Boloș: „Este în primul rând utilã ...

Ministerul de finanțe lanseazã varianta simplificatã a aplicației e-Factura

Sesiunile de înscrieri online pentru două linii de fonduri europene ale Agenției de Dezvoltare Regionale ...

DAN SICOBEAN: Ajutoarele pentru microîntreprinderi și granturile pentru digitalizarea IMM, amânate

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu toate deșeurile pe care le generăm? De la ...

Caravana Reciclării Creative la Cluj
Success message!
Warning message!
Error message!