SITUATIE CRITICA la MAI: Goana dupa PENSIILE SPECIALE duce la PROBLEME de personal. La Poliţia de Frontieră a ramas un singur şef din 16 si alti sute de angajati se grabesc sa isi depuna dosarele de pensionare pentru ca guvernul vrea sa schimbe cuantumul pensiilor, in acord cu salariul.
In Romania INECHITATILOR exista pensionari de rangul I, care au lucrat la stat in MAI, MApN, STS, SRI, SPP sau Penitenciare si se pensioneaza in puterea varstei (chiar si la 42 de ani) incasand luna de luna sume astronomice (media e peste 3 100 de lei, cu maxime ce ajung la peste 20.000 de lei) cu posibilitatea de a mumci mai departe in mediul privat, si pensionari de rangul II, care se pensioneaza la 65 de ani si primesc pensii de mizerie dupa o viata de munca (media este de 950 de lei). Cei din urma cu greu isi mai gasesc de lucru pentru a-si suplimenta veniturile.
Cu cinism, inainte de a rezolva problema pensiilor speciale ale salariatilor din MAI, MApN, STS, SRI, SPP sau Penitenciare, premierul pesedist Mihai Tudose face o afirmatie scandaloasa, si anume ca vrea sa creasca cu un an sau doi varsta de pensionare in Romania.
Acum, ca se vorbeste de emiterea unui act normativ care sa aiba in vedere principiul contributivităţii in ceea ce priveste cuantumul pensiilor celor care au muncit in MAI, MApN, STS, SRI, SPP sau Penitenciare. Principiul ar fi ca niciun pensionar sa nu incaseze o pensie mai mare decat salariul pe care l-a avut. Teremenul pentru adoptarea unei astfel de legi ar fi 15 septembrie 2017. Iar cum legile nu sunt retroactive, ceea ce inseamna ca pensiile vechi vor ramane la acelasi nivel deja sufocant pentru bugetul de stat, foarte multe cadre se grabesc sa isi depuna cererea de pensionare inainte de data fatidica. Efectele asupra institutiilor si implicit asupra sigurantei publice sunt devastatoare avand in vedere deficitul de personal.
De exemplu, 15 din 16 sefi ai Politiei de Frontiera si-au depus dosarele de pensionare alaturi de seful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul maior Marius Harabagiu (54 de ani). Realitatea.net scrie ca 4.000 de polițiști au ieșit la pensie anul acesta (16 fiind chestori), din care aproape 1.000 dar în ultima săptămână. Sute de alti salariati daca nu chiar mii vor sa-si urmeze colegii.
Există 163.000 de beneficiari de pensii speciale, majoritatea foști militari sau polițiști. Costul total ajunge la 5,9 miliarde de lei, adică 1,3 miliarde de euro, potrivit romaniacurata.ro. Cum s-a ajuns aici? Pensiile speciale sunt mai mari decat salariul pentru ca articolul nr. 60 din Legea pensiilor militare prevede creşterea pensiilor ori de câte ori se majorează salariile militarilor aflaţi în activitate, arata economica.net.
BASESCU: S-au luat bani de la salariati infinit mai prost platiti
Fostul presedinte Traian Basescu povesteste pe Facebook cum s-a ajuns in aceasta situatie.
„Împreună cu Emil Boc, în 2009-2010, am reglementat pensia minimă socială, stabilind-o la 350 de lei pentru foştii cooperatori care aveau pensii de la 9 la 18 lei. Tot în acea perioadă, am reglementat, pe principiul contributivităţii, sistemul de pensii din România. Am avut în vedere ca pensiile militare sub 3.000 RON să nu fie afectate, desfiinţând sistemul de pensii speciale. Am explicat public de ce facem acest lucru.
Reacţia a fost că politicienii din USL au încurajat salariaţii Ministerului de Interne şi ai penitenciarelor să vină la Cotroceni şi să răcnească, alături de liderul lor sindical Dumitru Coarnă şi de Mircea Dogaru: „Ieşi afară, javră ordinară!”, în condiițiile în care pachetul de legi emis era în deplin acord şi cu contribuţiile, dar şi cu resursele ţării, creând perspectiva solidă ca plata pensiilor să nu fie niciodată în risc.
În 2015, premierul Victor Ponta, într-o demagogie şi o prostie, ambele fără limite, a reintrodus sistemul de pensii speciale cu nişte criterii de creştere a pensiilor aberante, ajungându-se, astăzi, la pensii speciale de peste 45.000 RON.
Ponta, Oprea şi PSD-ul au creat un regim special de pensii pentru militari, diplomaţi, aviatori şi alte categorii din clientela lor politică, luând bani, fără ruşine, de la salariaţi infinit mai prost plătiţi, unii chiar săraci, decât categoriile pe care le-au favorizat.
În zilele acestea, vedem cu toţii că însuşi PSD-ul, care a batjocorit bugetul de stat dorind să câştige simpatie populară pe care să o plătească cu bani publici, a realizat inechitatea sistemului de indemnizaţii de creştere a copilului şi a sistemului de pensii speciale.
În acelasi timp, au priceput şi imposibilitatea plăţii, pe termen mediu şi lung, a indemnizaţiilor aberant de mari pentru creşterea copiilor, dar şi a pensiilor nemuncite şi plătite din bani pur şi simplu sustraşi de la cei cu salarii mici”, arata Traian Basescu pe Facebook.
Situatia va fi reglementata prin OUG
Un act normativ care reglementeaza situatia pensiilor speciale ar urma sa fie discutat in sedinta de guvern de saptamana aceasta.
O sedinta a fost programata pentru joi dar se pare ca a fost amanata pentru vineri din cauza controverselor pe marginea proiectului OUG care va reglementa pensiile speciale.