UMT Software recrutează economiști pentru a-i face consultanți în management. Sunt vizați absolvenții de master în studii economice, care vor ajunge să lucreze în România și SUA.
UMT Software, divizia românească a grupului american de firme UMT, liderul mondial în domeniul soluțiilor și serviciilor pentru gestiunea proiectelor, se pregătește de noi angajări. Compania a început de ieri selecția pentru un BootCamp (o perioadă de trei săptămâni de practică intensivă) adresat absolvenților de master în domeniul economic, la finalul căruia tinerii vor fi angajați la Cluj, cu oportunitatea de a lucra apoi și în SUA, pe postul de consultant în management la UMT Consulting Group.
„Prin acest program dorim să implementăm un nou stil de recrutare, mult mai aplicat, pentru cerințele specifice unui asemenea post. Rolul acestui consultant este să analizeze, să planifice, să conceapă și să dezvolte strategii operaționale pentru clienți la nivel de departament și companie”, a declarat Ionuț Nechita, directorul general al UMT Software. Selecția vizează absolvenți (inclusiv generația 2015) de master cu specializarea Informatică Economică sau Business, buni cunoscători ai limbii engleze. Doritorii sunt așteptați să-și încarce CV-ul pe site-ul www.umtsoftware.com, la secțiunea Cariere, sau să-l trimită pe adresa de email jobs@umtsoftware.com, până în 15 iunie 2015. Între 15 și 25 iunie se vor desfășura interviurile cu echipa de recrutare.
Sunt disponibile șapte locuri, iar BootCampul se va desfășura în perioada 17 august – 6 septembrie și va include traininguri susținute de specialiști români și americani. Participanții au șansa de a fi angajați imediat în cadrul companiei, iar după o pregătire de un an împreună cu un mentor vor avea oportunitatea de a lucra și în SUA. În paralel cu BootCampul pentru specialiști în studii economice, UMT Software desfășoară în iulie-august și o nouă ediție a internship-urilor pentru studenții în IT, care, de asemenea, constituie o bună bază de recrutare. Anul acesta, pentru cele 12 locuri disponibile s-au primit peste 350 de CV-uri, iar selecția a însemnat 60 de interviuri față în față.
„Internship-ul reprezintă, practic, o pre-angajare: timp de două luni, practicanții sunt plătiți și lucrează în program normal de opt ore pe zi împreună cu echipele noastre, astfel că avem ocazia să-i cunoaștem și să le vedem potențialul. Anul trecut, 8 din cei 12 practicanți au devenit apoi angajați ai companiei”, a adăugat Nechita. Înființată în 2008, divizia românească a UMT a înregistrat creșteri constante atât ale cifrei de afaceri, cât și în privința numărului de angajați. Anul trecut, UMT Software a depășit două milioane de dolari cifră de afaceri, în creștere cu 30% față de 2013. Numărul de angajați a ajuns la 70 și va crește în continuare prin programele de recrutare.