UNDE sunt avizele MINISTERELOR pentru Roșia Montană?

Publicat: 7 septembrie, 2013 15:13

Actualizat: 23 martie, 2022 06:09

Proiectul de lege care dă undă verde exploatării de la Roșia Montană a fost trimis de către Guvernul Ponta spre aporbare în Parlament cu aviz negativ din partea Ministerului Justiției și fără avize din partea celorlalte ministere care ar fi tebuit la rândul lor să avizeze documentul, potrivit realitatea.net.

altera
rosia montana
Ministerul Justiţiei a cerut părerea altor 10 ministere şi instituţii ale statului: Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, Ministerul Muncii, Ministerul Transporturilor, Autoritatea Naţională de Cadastru, Ministerul IMM-urilor, ba chiar și a Ministerului Apararii Nationale şi a Ministerului de Externe.

Potrivit Asociației Alburnus Maior, Legea specială propusă de guvern (privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere România) stipulează că pentru „proiectul propus la Rosia Montană compania nu mai trebuie să respecte nici o lege, statul român acordând toate derogările necesare si obligându-se să dea toate avizele pentru începerea proiectului în afară tuturor procedurilor legale în vigoare”.În opinia Asociației Alburnus Maior, principiul separării puterilor în stat e încălcat prin avizarea de catre Parlament a unui proiect minier ce ar trebui să se supună normelor si procedurilor Executivului, în urma unei analize critice si tehnice a specialistilor.”Prin transferarea către Parlament a acestei decizii, departe de a fi un act democratic, proiectul minier urmează să fie aprobat prin votul parlamentarilor, oameni politici ce nu detin pregătirea profesională necesară sau informatia deosebit de complexă ce trebuie parcursă.Miile de pagini de informatie tehnică cuprinse în studiul de impact asupra mediului si rapoartele independente depuse de specialisti ai societătii civile vor fi evitate rapid printr-un vot politic sau aleatoriu.Complicata procedură de evaluare a impactului de mediu a proiectului minier (procedură initiată în 2004 si aflată în desfăsurare) este pur si simplu anulată. Mai mult, acest demers din Parlament aduce grave schimbări legislative de natură derogatorie, necesare în mod obligatoriu pentru transformarea unui proiect minier ilegal într-unul acceptat aparent democratic”, arată aceeași sursă.Asociației Alburnus Maior avertizează că atitudinea de subjugare a Guvernului român în profitul companiei miniere este deplină si conduce la acte deosebit de grave precum prejudiciarea interesului national si anularea suveranitătii justitiei.”Chiar dacă este vorba de un proiect privat, acesta este declarat de interes public naţional deosebit (Art. 1, pct. 2), urmând ca cei care se opun proiectului să fie expropriati (Art. 62.) Rosia Montană Gold Corporation poate deveni proprietarul sau concesionarul oricărui imobil necesar exploatării miniere asupra cărora statul român deţine un drept de proprietate în numai 45 de zile de la solicitare si fara nicio licitatie publica (Art. 4, pct. 7).În cazul in care un act sau o procedura de avizare a RMGC a fost anulata, autoritatile au obligatia de a elibera RMGC in nu mai putin de 30 de zile un act sau aviz nou care sa-l inlocuiasca pe cel anulat (Art.4, pct. 9, lit.a). Titularul licenţei de exploatare poate reloca monumente ale naturii existente în cadrul perimetrului proiectului minier, în scopul protejarii acestora (Art. 5, pct. 4).Acestea sunt doar câteva din zecile din prevederile ce încalcă drepturile cetătenilor români în fata companiei miniere”, mai arată Asociația Alburnus Maior.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
21 decembrie, 2024
Aeroportul Internațional Cluj, primul din România care are autobuz electric pentru pasageri
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital
19 decembrie, 2024
Baciu, comuna cât un orășel: ce planuri are primăria pentru a-l dezvolta
26 noiembrie, 2024
Chirurgul Patriciu Achimaș îi îndeamnă pe români să o voteze pe Elena Lasconi în turul doi
19 noiembrie, 2024
Deputatul Achimaș-Cadariu votează candidați cu pregătirea făcută „la o școală cât de cât acceptabilă, nu pe genunchi și nu pe înserat”

Sterică Fudulea de la IMM ROMÂNIA a fost ales Președinte al Consiliului Economic și Social. ...

Sterică Fudulea de la IMM ROMÂNIA, ales președinte al Consiliului Economic și Social

Începând din 15 ianuarie 2025, compania aeriană AnimaWings va conecta orașul Cluj-Napoca cu capitala României, ...

AnimaWings dă start zborurilor directe Bucureşti – Cluj şi retur începând cu 15 ianuarie 2025

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj şi compania aeriană LOT Polish Airlines întâmpină Noul An cu ...

Aeroportul Internaţional Cluj şi LOT Polish Airlines anunţă creşteri de frecvenţe pentru zborurile spre Varşovia

Tot mai mulți români din marile orașe se laudă că în România se trăiește mai ...

În România se trăiește mai bine decât în diaspora? Ce răspunde economistul Dan Mureșan

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj și WIZZ AIR au anunțat o nouă rută internațională din ...

Aeroportul Internațional Cluj anunță o rută nouă spre Castellón din vara lui 2025

În viața cotidiană, situațiile financiare neprevăzute pot apărea când te aștepți mai puțin. Îți faci ...

Cum să folosești eficient IFN-ul ca rezervă de bani până la următorul salariu

Dan Sicobean, consultant fonduri guvernamentale & europene și membru al Asociației Patronilor și Meseriașilor Cluj ...

Dan Sicobean, consultant fonduri: La ce să te aștepți dacă vrei să-ți finanțezi afacerea în 2025

Dan Mureșan, vicepreședintele IMM România, a avut o reacție dură la Ordonanța trenuleț, scoasă din ...

Dan Mureșan, vicepreședinte IMM România, reacție dură la Ordonanța trenuleț: Greva fiscală ar fi justificată
Success message!
Warning message!
Error message!