Spre deosebire de România, Ungaria nu isi vinde terenurile cetatenilor straini din UE, cu riscul unor frictiuni puternice cu oficialii europeni, ba mai mult se pare ca se pregateste sa achizitioneze terenuri in Transilvania. Atasatul pe probleme de agricultura al Ambasadei Ungariei la Bucuresti, Szabo Jozsef, a declarat într-un interviu acordat postului de radio Erdely FM și citat de site-ul de limba maghiara transindex.ro că statul ungar ar pregăti un program de cumparare a unor terenuri agricole in Transilvania, care va fi aplicat daca va fi in acord cu normele de aplicare ale noii legi funciare romane, potrivit hotnews.ro.
Parlament Budapesta Ungaria
Iobăgie modernă
Cei care își vând terenul, ar urma să încheie un contract cu statul ungar în temeiul căruia vor primi o rentă viageră”, iar terenul ramane in proprietatea sa pana la sfarsitul vietii, a precizat diplomatul si pentru cotidianul Kronika.“După ce sistemul va deveni funcţional, doritorul nu are altceva de făcut decât să caute cea mai apropiată reprezentanţă a noastră. Un reprezentant de-al nostru se va deplasa la faţa locului şi va evalua pământul. În funcţie de asta, îi vom face o ofertă.Dacă nu va fi mulţumit, atunci poate încerca pe piaţa liberă. Dacă va accepta, atunci, cum am amintit, va beneficia de renta viageră, pământul şi dreptul de folosinţă urmând să rămână pe numele lui până la sfârşitul vieţii”, ar fi declarat atasatul pe probleme de agricultura al Ambasadei Ungariei la Bucuresti, Szabo Jozsef citat de jurnalul.ro.Szabo Jozsef a explicat ca „daca cineva imbatraneste, copiii sai au parasit localitatea si a ramas cu terenul pe care nu-l poate lucra, atunci are doua posibilitati. Prima, cand vinde pe piata libera si il ofera oricui, si intrebarea este ce face acea persoana cu terenul. A doua posibilitate este cea in care ofera terenul unei fundatii, unui program sau unui fond funciar, iar statul maghiar l-ar redistribui unor tineri care nu au posibilitatea sa cumpere teren, dar ar dori sa lucreze in agricultura si sa ramana in localitatile de bastina”, relateaza transindex.ro.
Informațiile ar fi false
Pe de alta parte, Ministerul ungar al Afacerilor Externe sustine ca a fost „doar o idee”, nu un program, si ca interviul atasatului pe probleme de agricultura din Kronika nu exista.Ungaria are deja strategii şi pentru fondul forestier şi de ape minerale din România, scrie jurnalul.ro. “Singura diferenţă este că aceste strategii nu au fost gândite la Budapesta, ci au fost elaborate chiar de autorităţile locale din Ţinutul Secuiesc.
Legea, la promulgare
Din 1 ianuarie 2014, persoanele fizice straine care sunt rezidente in Uniunea Europeana pot achizitiona terenuri agricole in Romania. Parlamentul a adoptat in decembrie 2013 o lege care reglementeaza vanzarea de teren agricol in extravilan catre persoanele fizice, impunand anumite drepturi de preemptiune la cumparare. Pentru a intra in vigoare, legea trebuie sa fie promulgata de presedintele Traian Basescu si sa fie publicata in Monitorul Oficial.
Ungaria nu vinde
Ungaria şi-a modificat Constituţia, interzicându-le străinilor să cumpere terenuri agricole pe teritoriul ţării.Măsura urmăreşte ca preţurile terenurilor agricole din Ungaria să nu crească pentru a ajunge la nivelul celor din UE, notează sursa. „Constituţia va proteja terenurile Ungariei – o comoară naţională, moştenirea noastră comună – de speculatorii locali şi străini”, a susținut într-un comunicat Ministerul Dezvoltării rurale din Ungaria.Poți primi cele mai importante ȘTIRI, REPORTAJE și INTERVIURI marca www.buzznews.ro dacă te abonezi la newsletterul nostru AICI.
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale
Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.