Ungaria pare decisă să ia orice măsuri ar fi necesare pentru a stopa afluxul de refugiați din Orientul Mijlociu. Ministrul de Externe al Ungariei a anunţat că țara sa pregătește terenul în vederea ridicării unui gard şi la graniţa cu România, dacă refugiații vor intra în Ungaria prin România. Ministerul Afacerilor Externe din România consideră că ridicarea unui gard între două state membre ale Uniunii Europene şi care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic.
Guvernul Ungariei a decis sa inceapa lucrarile de pregatire la sol pentru construirea unui gard la granita cu Romania pentru a tine departe imigrantii in cazul in care acestia si-ar schimba ruta de traversare dinspre Serbia, a anuntat ministrul de Externe Peter Szijjarto, citat de Reuters, informeaza hotnews.ro.
Szijjarto a mai spus ca a informat Ministerul roman de Externe in legatura cu construirea noului gard, care va prelungi gardul deja existent de 175 km (dintre Ungaria si Serbia) cu cativa kilometri de-a lungul frontierei cu Romania, pana deasupra raului Mures.
Ministerul de Externe al României a reacționat printr-un comunicat de presă.
„Ministerul român al Afacerilor Externe a fost informat de către Ministerul ungar al Afacerilor Externe cu privire la această intenţie cu puţin timp înainte de a fi anunţată public.
MAE a informat în timp util, de urgenţă, factorii de decizie competenți din România în legătură cu această situaţie.
Ministerul Afacerilor Externe consideră că ridicarea unui gard între două state membre ale Uniunii Europene şi care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european. Această poziţie a fost deja comunicată părţii ungare”, se arată în comunicatul MAE.
Din 15 septembrie, în Ungaria trecerea ilegală a frontierei nu mai este contravenţie, ci infracţiune pedepsită cu cinci ani de închisoare. Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al Guvernului Ungariei a declarat că punctele de frontieră rămân deschise și că țara sa cere imigranților să respecte legile internaţionale şi europene, precum protocolul Schengen.