• Acasă
  • /
  • Lifestyle
  • /
  • Universitari clujeni de altădată: Hadrian Daicoviciu

Universitari clujeni de altădată: Hadrian Daicoviciu

Publicat: 24 iulie, 2014 20:55

Actualizat: 23 martie, 2022 05:40

În lumea universitară clujeană s-a distins ca reputat istoric, epigrafist şi arheolog, specialist în istoria Daciei de dinainte şi de după cucerirea romană.

A fost fiul lui Constantin Daicoviciu, academician, rector al Universităţii din Cluj în perioada 1957-1968.

Istoric eminent la Alma Mater Napocensis

Hadrian Daicoviciu s-a născut la Cluj în ziua de 11 octombrie 1932. A urmat clasa primară la Şcoala de Aplicaţie de pe lângă Şcoala Normală de fete din Cluj, iar clasele II şi IV la Şcoala de Aplicaţie de pe lângă Şcoala normală de fete din Sibiu.

Ulterior s-a înscris la cursurile Liceului „Gheorghe Lazăr” din localitatea sus menţionată, dar nu a rămas aici decât până la revenirea din refugiu, fiind acceptat, ulterior, la Seminarul Pedagogic Universitar din Cluj (devenit succesiv Liceul de Băieţi nr. 3 şi Liceul „Emil Racoviţă”).

A absolvit Liceul în anul 1951, obţinând diploma de bacalaureat cu nota 10. Primii doi ani la Facultatea de Istorie (1951-1953) i-a urmat în cadrul Universităţii „V.I.Ulianov” din Kazan, iar ultimii doi la Universitatea „V. Babeş” din Cluj, beneficiind mai apoi de diplomă de merit.

În anul 1955 a fost numit preparator la Facultatea de Istorie-Filosofie, urmând, pe rând, toate treptele universitare: preparator principal (1956), asistent (1957), lector (1961), conferenţiar (1973), profesor universitar (1977).

Între anii 1961-1966 a funcţionat ca şi lector la Institutul Pedagogic de 3 ani din Cluj, respectiv Oradea. La 15 noiembrie 1966 a fost numit şef al secţiei de istorie veche la Muzeul de Istorie al Transilvaniei pentru ca, la 1 ianuarie 1969, să devină director adjunct, respectiv director plin (februarie 1974).

A publicat peste 200 de lucrări ştiinţifice de specialitate, fiind distins, pentru merite deosebite, cu importante distincţii pentru acea vreme: Ordinul Muncii Clasa a III-a (1967) şi Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a (1971).

Teza de doctorat a susţinut-o în anul 1971 cu o lucrare intitulată: Dacia de la Burebista la cucerirea romană. Cartea a fost publicată ulterior la Editura Dacia din Cluj, fiind, chiar şi azi, o lucrare de referinţă.

În acelaşi registru se înscrie şi deja celebra sa sinteză Dacii care a fost tradusă inclusiv în limba poloneză. Domeniile sale de competenţă au vizat: civilizaţia dacică din secolele I î.e.n. – I e.n., structura societăţii daco-geţilor, dacii din Munţii Orăştiei, arta provincială romană, istoria Daciei Romane, istorie universală veche.

 

De-a lungul carierei sale universitare a participat la numeroase campanii de săpături arheologice (Grădiştea Muncelului şi Sarmisegetusa romană), dar şi la numeroase conferinţe ştiinţifice care i-au consolidat prestigiul academic atât pe plan naţional, cât şi internaţional: Ungaria (1959), Cehoslovacia (1960), Italia şi Austria (1963), Iran (1969), Köln (1969), Roma (1970), Belgrad (1972) etc.

Fiind vorbitor de mai multe limbi străine, dar şi un excelent cunoscător al limbilor clasice, Hadrian Daicoviciu s-a impus ca unul din cei mai deseamă specialişti pe istorie dacică şi romană care s-au format în ţara noastră în perioada de dinainte de 1989. 

altera
Sarmiszegetusa

L-a contrazis pe Ilie Ceauşescu…            

Un moment controversat al carierei sale l-a reprezentat, cu siguranţă, conferinţa din toamna anului 1983 organizată la Academia „Ştefan Gheorghiu” din Bucureşti. Întâlnirea respectivă i-a reunit pe toţi profesorii de istorie din cele trei mari centre universitare ale ţării.

Cu acea ocazie, Hadrian Daicoviciu a susţinut componenta romană în alcătuirea etnică a poporului român, intrând, astfel, în polemică cu Ilie Ceauşescu, fratele dictatorului, care, atunci prezida întâlnirea, susţinând caracterul dacic al poporului român.

Refuzând să cedeze în dezbaterea respectivă, Hadrian Daicoviciu a atras asupra sa o mare antipatie coroborată cu o serie de controale la Direcţia de Patrimoniu Cluj. Necazurile care i-au fost pricinuite atunci au avut un cuvânt hotărâtor în degradarea stării sale de sănătate. (vezi şi Ionuţ Ţene, De ce a murit istoricul Hadrian Daicoviciu, Napoca News, 21.11.2011).

În luna octombrie 1984, celebrul istoric a fost găsit mort în propria sa locuinţă de pe str. Emil Isac nr. 2. La fel ca şi tatăl său decedase în urma unui infarct miocardic. 

Elogiindu-i activitatea, critica de specialitate a subliniat pe bună dreptate faptul că: Există anumite momente când, cu smerenie şi recunoştinţă trebuie să evocăm memoria unor personalităţi istorice şi culturale care au jucat un rol important în devenirea noastră, respectiv în păstrarea şi afirmarea identităţii noastre naţionale. 

Universitari clujeni de altădată: Virgil Vătăşianu, DOCTOR în istoria artei la Viena, IMPIEGAT CFR în țară

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
9 aprilie, 2024
3 tactici pe care să le folosești atunci când fumatul este din nou tentant din cauza stresului
27 martie, 2024
Cum să-ți surprinzi iubita într-un mod inedit? Top 3 sfaturi pentru a-i oferi o seară specială
17 ianuarie, 2024
De ce avem atatea farmacii sau sali de jocuri de noroc la fiecare colt de strada? Află răspunsul!
21 decembrie, 2023
6 elemente care pot să-ți definească feminitatea
7 decembrie, 2023
Urmează să deveniți părinți? Iată de ce va avea nevoie copilul tău în primele luni de viață

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a obținut recent o performanță remarcabilă la nivel mondial în ...

UTCN, recunoaștere internațională a performanței în domeniul Ingineriei Mecanice

122783141712727090 ...

122783141712727090

Fumatul este un viciu deprins de un număr mare de oameni, în jur de 22% ...

3 tactici pe care să le folosești atunci când fumatul este din nou tentant din cauza stresului

Daniel Metz este unul dintre puținii antreprenori care au renunțat la business pentru a urma ...

Daniel Metz, antreprenorul care a renunțat la afaceri pentru a preda studenților: „În 20 de ani, România este peste Austria”

România a intrat în Schengen aerian și maritim duminică, 31 martie iar evenimentul a fost ...

Zboruri către 11 țări din Schengen de pe Aeroportul Cluj

Aurelia Cristea, cea care a promovat legea prin care s-a interzis fumatul in spatiile publice ...

Aurelia Cristea, inițiatoarea legii antifumat, candiata PSD la Primăria Cluj-Napoca

Șeful Serviciului de Prognoză de la Centrul Meteo Transilvania Nord, Narcis Maier, a explicat de ...

Ce e în realitate „smogul” văzut în Cluj

Ecologiștii clujeni au venit la emisiunea Punctul Critic de la BuzzNews.ro pentru a ne prezenta ...

Imagini fabuloase cu fauna din Inelul Verde Metropolitan + Restanțele administrației în materie de spații verzi
Success message!
Warning message!
Error message!