• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • UTCN a derulat un proiect care își propune să producă aproape 200 de ingineri cu titlul de doctor

UTCN a derulat un proiect care își propune să producă aproape 200 de ingineri cu titlul de doctor

Publicat: 2 decembrie, 2013 09:58

Actualizat: 23 martie, 2022 06:01

Universitatea Tehnica din Cluj a implementat proiectul „Q-DOC – Creşterea calităţii studiilor doctorale în ştiinţe inginereşti pentru sprijinirea dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere”, început la 2 decembrie 2010 şi finanţat din Fonduri Structurale Europene, Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013, cel de-al treilea program de studii doctorale al UTCN, după PRODOC (2008) şi SIDOC (2009).Beneficiarul proiectului este Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), având ca partener Universitatea „Stefan cel Mare din Suceava” (USV). Bugetul proiectului a fost de 20.752.838 lei din care (la aceasta ora) s-au cheltuit 15.982.603 lei.Proiectul a sprijinit îmbunătăţirea programelor doctorale prin:1. Acordarea de burse lunare în cuantum de 1850 lei/luna/drd. pentru 206 doctoranzi (187 de la UTCN si 19 de la USV) pe durata a 36 de luni în domeniile: calculatoare şi tehnologia informaţiei, inginerie electronică şi telecomunicaţii, ingineria sistemelor, inginerie electrică, ingineria mediului, silvicultură, arhitectură, ingineria materialelor, inginerie industrială, inginerie civilă, inginerie şi management, inginerie mecanică.2. Dezvoltarea mobilităţilor programelor doctorale, doctoranzii având posibilitatea de a efectua stagii de cercetare în laboratoarele unor universităţi sau centre de cercetare de prestigiu din străinătate, beneficiind de un supliment de mobilitate de 1850 lei/luna/drd. (au fost finanţate 300 luni de mobilitate pentru 33 doctoranzi în 28 de universităţi/centre de cercetare europene); a fost de asemenea finanţată participarea doctoranzilor la conferinţe, vizite de studiu (79-UTCN, şi 10- USV).3. Introducerea a 7 sesiuni speciale de pregătire a doctoranzilor pentru o carieră europeană în cercetare, cu promovarea cercetării interdisciplinare şi stimularea legăturii cu mediul economic, la care au fost invitaţi personalităţi de prestigiu din ţară şi străinătate. Acestea au fost:• în data de 21 octombrie 2011:
– prezentarea 1 „Precision for quality –changes and strategies for the future ”- prof.dr.ing.E.h.Dr.h.c.mult. Albert Alois WECKENMANN, Profesor la Universitatea Erlangen din Nűrnberg, Germania.
– prezentarea 2 “Translational Research, Basic Reflections and a Study Case: From Bio-Medicine to e-Commerce Applications” – prof.dr.ing. Pedro GOMEZ VILDA, directorul Departamentului de Arhitectura şi Tehnologia Sistemelor Informatice şi a Laboratorului de Comunicare Orală „Robert W. Newcomb”, Universitatea Politehnică din Madrid, Spania.
– prezentarea 3 ”Interdisciplinary research framework: the excellence strategy for the new university of Bordeaux”- prof.dr.ing. Olivier LAVIALLE, Director al Ecole Nationale d’Ingénieurs des Travaux Agricoles (ENITA) de Bordeaux, Franţa
– prezentarea 4 ”Egalitatea de şanse – un subiect de prima importanta în UE”- Conf.dr. Marinela GRĂNESCU – catedra de limbi străine a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.
• în data de 15 martie 2012:
– prezentarea 5 „Antreprenoriat – viitor durabil” – dna. Camelia HORLACI, Senior Partner, Ernst & Young, Romania
• în data de 26 septembrie 2012:
– prezentarea 6 „Protecţia proprietăţii intelectuale” – prof.dr.ing. Cornel CIUPAN, UTCN, Romania• în data de 21 noiembrie 2012:
– prezentarea 7 „Spin-Off’s and Start-up’s in research management” – prof.dr.ing. Pedro GOMEZ VILDA, directorul Departamentului de Arhitectura şi Tehnologia Sistemelor Informatice şi a Laboratorului de Comunicare Orală „Robert W. Newcomb”, Universitatea Politehnică din Madrid, Spania.4. Dezvoltarea trans-naţională şi inter-regională prin facilitarea accesului la cele mai moderne infrastructuri şi resurse de cercetare şi prin dezvoltarea de instrumente suport pentru administrarea programului doctoral (baze de date, site web: http://qdoc.utcluj.ro).5. Furnizarea de echipamente în sprijinul activităţilor doctorale în valoare de 812.824 lei.”La această oră nu se poate vorbi, încă, de realizarea tuturor indicatorilor de proiect, ţinând cont că raportul final al proiectului, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 1924/11.09.2013 şi publicat în MO nr. 595/24.09.2013, va fi dat după 6 luni de la finalizarea contractului de finanţare, respectiv 1 an şi 6 luni de la finalizarea contractului de finanţare pentru studiile universitare de doctorat de 4 ani (arhitectura: 14 doctoranzi din proiectul Q-DOC); din estimările făcute la această dată, pe baza tezelor susţinute public, programate pentru susţinerea publică şi a celor susţinute în departamente cu aviz favorabil de susţinere publică, considerăm că până la raportul final (30.05.2014), indicatorul de 80% (154) titluri de doctor validate CNATCU, va fi îndeplinit”, spune manager de proiect, prof.dr.ing. Monica BORDA.În cadrul proiectului până la această dată au fost publicate peste 350 lucrări în reviste şi volume ale conferintelor nationale/internationale si peste 300 lucrari prezentate la manifestari stiintifice, ceea ce reprezintă îndeplinirea deja a acestui indicator .Se cuvine a fi menţionate că rezultate deosebite: 5 co-tutele realizate cu universităţi de prestigiu din străinătate, … brevete şi cereri de brevete de invenţie, …. În ciuda greutăţilor întâmpinate în finanţare, în special pe parcursul anului 2012 (cel de-al doilea an de finanţare şi unul din cele mai importante din cei 3 ani ai studiului doctoral), datorită uriaşelor întârzieri în rambursări, echipa de management şi de implementare şi-a realizat în bune condiţii toate activităţile propuse, a declarat manager de proiect, prof.dr.ing. Monica BORDA.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
9 septembrie, 2024
Pod peste râul Nadăș, finalizat în comuna Baciu – cum se va dezvolta zona
28 august, 2024
Scandalul de la Spitalul Pantelimon: Protocoalele în ATI, urgența identificată de profesorul Achimaș
28 august, 2024
Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu: Îngrijirile paliative, o urgență națională
8 august, 2024
UNTOLD 2024: Restricții de circulație în perioada 2-19 august 2024
30 iulie, 2024
Lucrări de modernizare la Căminul Cultural din Baciu

Podul peste râul Nadăș, la ieșirea din comuna Baciu spre Zalău, a fost finalizat, iar ...

Pod peste râul Nadăș, finalizat în comuna Baciu – cum se va dezvolta zona

Dacă ești un fan al sporturilor, atunci jocurile de noroc online cu tematică sportivă sunt ...

Jocuri de noroc online cu tematică sportivă pentru fanii sporturilor

Alegerea unui țarc de joacă pentru copilul tău poate să pară o sarcină simplă, dar ...

Cum să alegi un țarc de joacă pentru copilul tău? CINCI aspecte de luat în considerare
Cum poți să-ți menții trupul sculptat la început de toamnă? Top 3 sfaturi pentru a evita depunerile de grăsime în sezonul rece

Antreprenorii eligibili pot obține ajutoare nerambursabile de până la 100.000 euro fiecare pentru a lansa ...

APM Cluj anunță o oportunitate: finanțări de 100.000 EUR pentru antreprenori sociali

AUR are trei consilieri locali la Cluj-Napoca și, în stilul deja consacrat, vrea să producă ...

A intrat AUR în casa lui Boc: Ce vor să verifice oamenii lui Simion în prima lună de mandat

Scandalul izbucnit la secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Pantelimon din București ...

Scandalul de la Spitalul Pantelimon: Protocoalele în ATI, urgența identificată de profesorul Achimaș

Deputatul și chirurgul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu apreciază că îngrijirile paliative în România reprezintă o urgență ...

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu: Îngrijirile paliative, o urgență națională
Success message!
Warning message!
Error message!