Ar trebui să redevină sau nu armata obligatorie în România? întrebarea e cât se poate de actuală dată fiind situația tensionată creată de Rusia lui Putin la granița de est a Ucrainei. Temerile legate de o posibilă invazie rusească în Ucraina și o extindere a conflictului în zona Europei de Est, unde țări precum România, Polonia sau Bulgaria sunt în prima linie NATO, aduc și întrebarea firească cine va apăra România? Ne putem bizui doar pe militarii noștri activi, pe rezerviști și pe aliații noștri americani sau europeni? Sau ar trebui să facem și noi mai mult?
Ministerul român al Apărării nu a lansat în spațiul public ideea reintroducerii stagiului militar obligatoriu ci se gândește mai degrabă la o campanie suplimentară de recrutare a rezerviştilor voluntari. Acesta, câtă vreme e pace. Cu siguranță, logica se va schimba, în cazul unui război fierbinte.
Într-o dezbatere organizată de TVR, gen. (r) Virgil Bălăceanu spunea că ar fi nevoe de un un tagiu militar cu rolul pregătirii unei rezerve militare a României. „Nu există nicăieri în lume o armată fără rezerviști. Exemplul Poloniei este cel mai grăitor, au introdus instituția rezervistului voluntar și au peste 50.000 de rezerviști, iar România are sub 1.000”, a declarat generalul Bălăceanu la TVR, potrivit hotnews.ro.
Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a declarat că în acest moment nu e în analiză revenirea la serviciul militar obligatoriu, ci doar un stagiu voluntar, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.
În România, seviciul militar obligatoriu a fost suspendat din 2007 iar rezerviștii au și ei o vârstă.
În caz de răzvoi, legea prevede că sunt încorporaţi pentru îndeplinirea serviciului militar în termen bărbaţii, cetăţeni români, care au împlinit vârsta de 20 de ani și cei de 18 ani, la cerere.
Limita maximă de vârstă actuală până la care cetăţenii români, bărbați, pot fi chemaţi pentru îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen este de 35 de ani.