Vânătoare de evazioniști

Publicat: 3 ianuarie, 2015 13:50
Actualizat: 23 martie, 2022 05:31

În 2014, Poliţia Română a desfăşurat mai multe acţiuni naţionale pentru asigurarea unui mediu concurenţial corect. Astfel, în urma acţiunilor pentru combaterea ilegalităţilor, ce se comit în domeniul operaţiunilor economice cu produse cerealiere şi de panificatie, au fost întocmite peste 1.900 de dosare penale, au fost aplicate peste 58.500 de sancţiuni contravenţionale şi au fost indisponibilizate bunuri în valoare de aproape 31.000.000 de lei. 

De asemenea, în urma acţiunilor pentru verificarea operaţiunilor comerciale în Portul Constanţa, au fost controlate peste 78.600 de transporturi de mărfuri şi 36.200 de firme, situate la nivel naţional.

Acţiunile desfăşurate de poliţişti în domeniul morăritului şi panificaţiei au avut ca efect reducerea evaziunii fiscale cu 20%, pe acest segment, iar cele desfăşurate în Portul Constanţa şi la nivel na]ional, au dus la creşterea cu 20% a exporturilor fiscalizate, faţă de perioadele similare ale anului trecut.  

Combaterea evaziunii fiscale, în toate formele în care aceasta se manifestă şi protejarea intereselor economice ale statului şi ale cetăţenilor reprezintă priorităţi de acţiune pentru Poliţia Română. 

Din dispoziţia şefului Poliţiei Române, chestor general de poliţie Petre Tobă, poliţiştii au continuat controale demarate, la nivel naţional, pentru combaterea evaziunii fiscale în domeniul panificaţiei. De asemenea, a fost declanşată o amplă acţiune de verificare a legalităţii mărfurilor transportate în Portul Constanţa, în scopul prevenirii activităţilor ilicite ce afectează atât veniturile bugetare, cât şi mediul concurenţial.

Astfel, în perioada 1 februarie – 23 decembrie a.c., poliţiştii au efectuat controale atât la producătorii de produse de panificaţie, cât şi la cei care comercializează produsul finit către populaţie, fiind vizate inclusiv zonele în care se exportă cereale.

Echipele de poliţişti au efectuat 183.762 de controale, dintre care 2.172 la depozite de cereale, 1.267 la unităţi de morărit, 5.116 la unităţi de panificaţie, 3.012 la unităţi de patiserie, 4.132 la distribuitori, 29.681 la comercianţi, 307 la importatori, 25.580 la persoane fizice. Au fost verificate şi 112.495 de mijloace de transport.

Poliţiştii au întocmit 1.903 dosare penale, dintre care 1.387 la Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi 140 la Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe. În cadrul dosarelor penale sunt bănuite 1.106 persoane.

De asemenea, au fost aplicate 58.665 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 14.331 la Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, 380 la O.U.G. 12/2006 privind reglementarea pieţei pe filiera cerealelor şi a produselor procesate din cereale modificată de O.U.G. 93/2009 şi 43.954 la alte acte normative. Valoarea totală a sancţiunilor contravenţionale aplicate este de 32.569.474 de lei.

În urma verificărilor efectuate au fost anulate/suspendate 20 de autorizaţii de antrepozit fiscal, iar în urma neregulilor constatate, a fost suspendată/oprită activitatea la 57 de unităţi de morărit şi panificaţie. Au fost indisponibilizate sau confiscate bunuri în valoare de 30.925.502 de lei, aceeaşi măsură fiind luată şi faţă de 71 de mijloace de transport, în valoare de 1.066.450 de lei.

La acţiune au participat poliţişti din cadrul structurilor de investigare a criminalităţii economice, de ordine publică, poliţie rutieră şi poliţie transporturi ale inspectoratelor de poliţie judeţene, Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi Secţiilor Regionale de Poliţie Transporturi. De asemenea, într-o serie de activităţi au fost angrenaţi şi reprezentanţi ai organismelor de inspecţie şi control din cadrul M.A.D.R., A.N.A.F. şi I.S.C.T.R..

De asemenea, începând cu data de 24 iulie a.c., poliţiştii au acţionat în sistem integrat pentru verificarea şi controlul legalităţii transportului de mărfuri efectuat către Portul Constanţa pe cale rutieră, feroviară şi navală. 

Poliţiştii au acţionat în microfiltre pentru a verifica legalitatea documentelor şi a mărfurilor transportate. Documentele însoţitoare de transport al mărfurilor ce părăsesc incinta portuară au fost scanate, datele obţinute fiind diseminate poliţiştilor specializaţi în investigarea criminalităţii economice care au verificat operativ societăţile implicate în circuitul comercial. 

Totodată, în baza analizelor de risc, au fost efectuate verificări directe pentru a se stabili legalitatea operaţiunilor comerciale înscrise în documentele verificate şi a modului de evidenţiere şi declarare a veniturilor realizate.

Până la data de 23 decembrie a.c., poliţiştii au verificat peste 78.600 de transporturi de mărfuri (cereale, lemn, deşeuri metalice şi nemetalice, produse alimentare şi nealimentare) şi peste 36.200 de firme destinatare ale transporturilor.

Acţiunile desfăşurate de Poliţia Română, împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii  în domeniu, au avut ca efect reducerea evaziunii fiscale în domeniul morăritului şi panificaţiei cu 20%, conform datelor Patronatului Român de Morărit Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN. 

De asemenea, în urma acţiunilor desfăşurate pentru verificarea operaţiunilor comerciale desfăşurate în Portul Constanţa, s-a constatat o creştere de 20% a exporturilor fiscalizate, faţă de perioada similară a anului trecut.  

Controale la Cluj

Poliţiştii clujeni au luat parte la acţiunile coordonate de Poliţia Română, în cursul anului 2014 fiind confiscate cantităţi semnificative de produse cerealiere şi de panificaţie.

La data de 20 iunie a.c., poliţiştii clujeni au confiscat 3.000 kg de făină şi 1.000 kg de tărâţe, în valoare de circa 5.000 lei, comercializate fără îndeplinirea condiţiilor legale. A fost aplicată şi o sancţiune contravenţională de 20.000 lei.

Poliţiştii au efectuat un control de specialitate la punctul de lucru al unui agent economic situat în localitatea Săvădisla, cu principal obiect de activitate producerea şi comercializarea produselor de panificaţie şi patiserie.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit ca la punctul de lucru al societăţii nu se ţine o evidenţă zilnică a producţiei şi nu se întocmeau toate documentele prevăzute de lege pentru comercializarea legală a produselor de panificaţie. Totodată, reprezentantul societăţii nu a putut justifica legal provenienţa cantităţilor de făină şi tărâţe identificate în depozitul punctului de lucru.

În acest context, a fost aplicată o amendă contravenţională de 20.000 lei, conform prevederilor Legii 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite.

Cele 3.000 kg de făină şi 1.000 kg de tărâţe de grâu depistate, în cuantum de aproximativ 5.000 lei, au fost ridicate de poliţişti în vederea confiscării.

****

În cadrul unei acţiuni desfăşurate e raza oraşului Huedin, pentru incălcarea prevederilor Legii 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite, poliţiştii au confiscat circa 1.700 de kilograme de făină, în valoare de peste 2.000 lei.

****

La data de 10 aprilie a.c., o femeie a fost depistată în trafic, în timp ce transporta cu o autoutilitară circa 70 de kg de făină, fără a deţine documente de provenienţă pentru marfă.

Aceasta a fost identificată în zona unei pieţe de pe raza cartierului Mănăştur, din municipiul Cluj-Napoca.

În urma celor constatate, femeia a fost sancţionată contravenţional, conform prevederilor Legii 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, iar cele aproximativ 70 de kg de făină, au fost confiscate şi predate unei unităţi de profil, în vederea valorificării.

****

În cursul lunii februarie a.c., poliţiştii clujeni au depistat în trafic, în Aghireşu Fabrici, un şofer care transporta cu o autoutilitară peste 500 de bucăţi de produse de panificaţie, de diferite gramaje. Acestea erau transportate în vederea comercializării, fără ca şoferul să deţină documente legale de provenienţă şi transport. Conducătorul auto a fost amendat cu 3.000 de lei, iar marfa a fost confiscată.

****

În cursul lunii septembrie a.c., poliţiştii au depistat un bărbat, din Cluj-Napoca, care conducea un autovehicul prin localitatea Gârbău, în care transporta circa 600 de pâini şi produse de panificaţie. Întrucât şoferul nu deţinea documente de provenienţă şi însoţire a mărfii, acesta a fost sancţionat contravenţional, iar produsele de panificaţie au fost confiscate.

Totodată, pe numele conducătorului auto aflat sub influenţa alcoolului, poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
12 iunie, 2024
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”
11 iunie, 2024
Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar
10 iunie, 2024
Mircea Moroșan reales primar în Huedin
10 iunie, 2024
Cristian Matei aproape de un nou mandat de primar la Turda, Ciprian Rigman îi suflă-n ceafă
10 iunie, 2024
ALEGERI LOCALE 2024 – Alin Tișe, reales președinte al Consiliului Județean cu 39,58%

MDM Group a informat că începând cu 1 iulie 2024 salariul de bază minim brut ...

Salariul minim crește din 1 iulie
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”

Reles primar a șasea oară, de data aceasta cu mai puțin de 50 la sută ...

Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar

Grecia este una dintre cele mai frumoase țări din lume, iar insulele sale sunt cu ...

TOP șase cele mai frumoase insule grecești și cum să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine

Soarele arde, temperaturile continuă să crească, iar singura ta dorință este aceea de a te ...

ÎNGHEȚATA – desertul indispensabil pe timp de vară. Cele mai populare tipuri

Un corp frumos și sănătos necesită multă muncă și eforturi alimentare pe o perioadă îndelungată ...

Top 3 obiceiuri motivante ale pasionaților de fitness

Mircea Moroșan (PNL) a câștigat un nou mandat de primar la Huedin, cu 30,5% din ...

Mircea Moroșan reales primar în Huedin

Cristian Matei (PNL) pare a fi câștigătorul alegerilor pentru funcția de primar la Turda, 30,09%, ...

Cristian Matei aproape de un nou mandat de primar la Turda, Ciprian Rigman îi suflă-n ceafă
Success message!
Warning message!
Error message!