Rețeta celebră ”Varză à la Cluj” a fost omologată ca preparat cu specific local într-un mic restaurant de pe Bulevardul Eroilor, prin anii 1970.Nu se știa exact cine este inventatorul, deși preparatul acesta se gătește de zeci de ani în Transilvania. Ca să vedeți în ce constă particularitatea acestui fel de mâncare, vă invit să-l preparați acasă.Rețeta e simplă: varză, ceapă, orez, carne tocată în amestec, de porc și vită.
De aici intervine măiestria artistică a gospodinei.Varza se taie fideluță și se freacă puțin cu sare. Se scurge apa care rezultă. Se călește varza până se înmoaie, se pune piper, mărar, cimbru după gust și se toarnă o cană de apă.Separat se călește ceapa până devine sticloasă. Se adaugă orezul și se prăjește ușor și el, apoi se pune carnea tocată. Când carnea a început să își schimbe culoarea și să lase zeamă, se amestecă împreună cu varza călită. Se pune puțin bulion, sau suc de roșii și se lasă să mai fiarbă.Se poate da la cuptor după ce s-a ornat cu bucățele de Kaiser ori cârnăciori afumați.La final, opțional, se toarnă smântână.[slideshow]INGREDIENTE : 10 porțiiCarne tocată amestec 750 g
Orez 200 g
Smântână 350 g
Ceapă 250 g
Varză albă 3500 g
Mărar proaspăt 100 g
Bulion sau suc de roșii 200 ml
Sare 0.010 g
Piper 0.010 g
Ulei 150 ml
Varza à la Cluj, omologată pe bd. Eroilor
ULTIMELE ȘTIRI