Vasile Dâncu vrea să plece administrația Boc: Clujenii nu se mai mulțumesc cu promisiuni

Publicat: 18 mai, 2024 10:44

Actualizat: 20 mai, 2024 13:12

Senatorul PSD Vasile Dâncu, care este candidat la alegerile europarlamentare, a declarat în emisiunea Punctul Critic moderată de Raul Chiș că orașul are nevoie de o altă administrație. El a observat că marile proiecte de care are nevoie Clujul nu au fost implementate iar oamenii nu se mai mulțumesc cu promisiuni. Mai mult, crede președintele PSD Cluj, orașul se va confrunta cu o criză urbanistică, una a locuirii și cu o criză a resurselor.

„Am ajuns într-un vârf și ar trebui să mulțumim celor care ne-au adus până în acest moment, dar trebuie schimbată un pic compoziția administrației și venit cu o administrație modernă care să înțeleagă noile provocări. Clujul a devenit mai important decât ne dăm seama. Suntem o capitală a Transilvaniei, suntem un oraș mult mai aproape de Europa și trebuie să tragem și România după noi”, a declarat Vasile Dâncu.

Redăm principalele idei din emisiune:

„Eu cred că Clujul a făcut un salt extraordinar în ultimii 20 de ani, în care, într-adevăr, după o stagnare din perioada lui Funar, a fost o eliberare de energie. Eliberare de energie haotică un pic, am crescut foarte mult, aluatul a dat peste, dar nu ne-am dezvoltat strategic. În viitor vom avea câteva crize foarte importante.

Avem o criză urbanistică, nu s-a făcut nimic cu optimizare traficului. E un infern în oraș. După criza urbanistică, vine și o criza a locuirii. Este imposibil cu asemenea prețuri la chirii sau la locuințe.

Va trebui dezvoltat, dat drumul dezvoltatorilor imobiliari pe baza unui plan de urbanism general în care separăm zonele funcționale – aici sunt birourile, dincolo zonele de locuit, casele, aici sunt zonele publice. Peste tot în lume se face așa, nu construim blocuri între case și alte lucruri. Deci asta este încă o criză.

Vom avea o criză a resurselor în viitor, o criză care este legată de IT. IT-ul trebuie să se transforme mult. Vorbesc cu prietenii mei din Cluj, pentru că eu am fost la originea primelor măsuri ale guvernului, eu și Dan Nica, de la București, cu Guvernul Năstase. Adrian Năstase a mers pe mâna noastră și am ajutat să se dezvolte IT-ul românesc. Am dat subvenții pentru asta, erau numai vreo câteva mii de IT-iti, erau mulți la Cluj și noi am observat asta, am încercat și după aceasta a devenit un fenomen în România.

Acum toată lumea, de la Ludovic Orban, am văzut și alții s-au apucat să lupte să tăiem IT-iștilor resursele, inclusiv scutirea de impozit. După părerea mea, este o greșeală asta, dar vor trebui sprijiniți să se reconstruiască, să nu mai vândă ore muncă, am făcut de fapt mai mult un Lohn, să licențiem produse și să lucrăm la chestiunile mari ale Europei, pentru că avem atâta experiență în momentul ăsta. Trebuie să ne cuplăm la ceea ce înseamnă industria de apărare, la programul Horizon din Europa. Sunt miliarde pe care noi nu le luăm. Deci IT-iștii noștri trebuie să treacă de la munca brută la a vinde inteligență, nu ore de muncă.

Clujul are nevoie de o altă gândire. Clujul are nevoie de o altă administrație. Sper să se întâmple cât mai repede, semnele bune sunt, dar dacă rămânem în această paradigmă a stabilității – „Nu schimbi calul când urci dealul” (afirmația îi aparține lui Emil Boc, care le cere clujenilor încă un mandat – n.red.), trebuie să observăm că acum începem să coborâm dealul, dacă nu suntem atenți.

Am ajuns într-un vârf și ar trebui să mulțumim celor care ne-au adus până în acest moment, dar că trebuie schimbată un pic compoziția administrației și venit cu o administrație modernă care să înțeleagă noile provocări.

Clujul a devenit mai important decât ne dăm seama. Suntem o capitală a Transilvaniei, suntem un oraș mult mai aproape de Europa și trebuie să tragem și România după noi.

Mâine o să dăm prima lopată la Spitalul Regional de Urgență. Oarecum rușinos. Țin minte că în 2004 am vorbit prima dată cu Marius Nicoară, care a fost cu adevărat unul din primii inițiatori ai proiectului. Apoi am observat toate blocajele și modul în care n-am reușit noi să facem un spital regional timp de 17 sau 18 ani.

Cele mai mari proiecte noi nu am reușit să le facem. Nu am ales să construim un spital din fonduri publice. Am așteptat mereu fonduri de la București. Noi nu suntem un oraș care să stăm cu mâna întinsă. Avem un buget foarte mare, cum este și acum, și ar trebui să avem propriul nostru plan de infrastructură. O filarmonică nu am reușit să facem în 30 de ani. Eu când eram la Ministerul Apărării Naționale cu autoritățile locale, cu Alin Tișe, am făcut un proiect, am dat un teren pentru o operă.

Noi n-am reușit să ne dezvoltăm strategic. Asta este marea problemă. Nu îmi place să critic aiurea, îmi place să mă mândresc cu Clujul, indiferent cine a condus, n-a condus PSD-ul niciodată Clujul, dar am fost întotdeauna solidar cu oricine a condus județul și orașul și ne-am adus aportul nostru la București când era condusă România de alt partid.

Dar în acest moment eu cred că batem pasul pe loc. Sunt foarte multe nemulțumiri și a crescut nivelul de aspirație al oamenilor, deci oamenii nu se mai mulțumesc cu promisiuni.

Metroul este un vis frumos al nostru, va fi foarte complicat într-un oraș care este și Napoca romană, să treci peste toate elementele acestea.

Îți povestesc un lucru de pe vremea când eram student, țin minte că erau mulți turiști ruși și polonezi pe vremuri și este toaletă în spate la catedrala Sfântul Mihail este toaletă în jos și am văzut 2 ruși ieșind de acolo și unul i-a spus celuilalt „niet metrou”. Sper să reușim acest proiect, ar putea să fie emblematic pentru Cluj, dar poate că un spital sau un sediu de universitate ar fi fost mai util în acest moment”.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
10 martie, 2025
Stadiul lucrărilor la noua creșă care se construiește în Baciu
5 martie, 2025
Loc de joacă modern în satul Suceagu
21 decembrie, 2024
Aeroportul Internațional Cluj, primul din România care are autobuz electric pentru pasageri
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital
19 decembrie, 2024
Baciu, comuna cât un orășel: ce planuri are primăria pentru a-l dezvolta

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a anunțat cât vor mai dura lucrările prevăzute în localitate ...

Cât mai durează proiectele Companiei de Apă în Baciu

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a anunțat că a fost depusă documentația pe Programul Național ...

Când ar putea ajunge gazul în satele Suceagu, Rădaia și Mera

Transformarea băii într-un spațiu plin de personalitate și stil începe cu alegerea paletei de culori ...

Combinații de culori pentru o baie cu personalitate

Prim-vicepreședintele IMM România, Augustin Feneșan, a declarat în emisiunea Antreprenoriada moderată de Raul Chiș că ...

Augustin Feneșan: România, pregătiri discrete în caz de război

Un proiect de ordin ANPC aflat în dezbatere publică prevede pentru comercianți obligația de a ...

ANPC vrea etichete cu prețul de achiziție și prețul final! Augustin Feneșan: „O invenție pur românească”

Într-o lume a afacerilor ultra-dinamice, unde informația este putere, ListaFirme.ro face un salt uriaș în ...

Descoperă revoluționarul asistent AIA pe ListaFirme.ro (A)

Apare un control total al statului asupra activității economice a contribuabilului, spune vicepreședintele IMM România ...

Ești patron? ANAF va ști totul despre finanțele tale datorită raportărilor SAF-T

ANAF a început să verifice sumele de bani transferate între rude și anunță că vor ...

ANAF verifica banii care sunt transferați între rude – ce urmărește?
Success message!
Warning message!
Error message!