VENINUL DE ALBINE este o adevărată minune a naturii care dă rezultate în tratamentul a sute de boli.
Ce este veninul de albină? Veninul de albină este un complex de substanţe, care sunt dăunătoare organismului dar care prin substanţele chimice de natură proteică pe care le conţine este foarte benefic pentru sănătate.
Veninul de albine are în compoziţia sa: melitină, hialuronidă, apamină, fosfolipaze, histamină. Aceste substanţe acţionează ca inhibitoare ale sistemului nervos, stimulează inima şi glandele cortico-suprarenale. Este un lichid dens, incolor, are gust amărui, se păstrează perfect o bună perioadă de timp la temperaturi sub 0 grade. Nu există vaccin împotriva veninului de albine.
Iată câteva din proprietăţile terapeutice ale veninului de albină:
– Ameliorează microcirculaţia
– Reglează ritmul cardiac
– Artrita reumatoidă, varice
– Blochează sistemul nervos prin sinapsele periferice şi centrale
– Dezvoltă diferite reflexe protectoare
– Osteoartrita
– Scade senzaţia de durere
– Creşte activitatea funcţională a sistemului hipofizo-suprarenal.este cardiostimulant şi antiaritmic
– Scleroza multiplă, zona zoster, tendonită, arsuri, psoriazis, acnee, cancer de piele
– Este un bun dilatator al vaselor cerebrale
Cum trebuie folosit veninul de albine? Ar fi ideal ca acesta să fie administrat direct prin înţepăturile de albină în zonele afectate, această metodă se ştie că este cea mai eficientă. Nu întotdeauna avem şansa să aplicăm acest procedeu, de aceea mai sunt şi alte metode, dintre care amintim:
– Soluţie injectabilă
– Creme pe bază de venin de albine
– Metoda ultrasonoforetică
Durata acestor tratamente variază de la o singură şedinţă, dar în cazuri extreme poate dura luni de zile. Veninul de albine este contraindicat în următoarele afecţiuni:
– Tuberculoză
– Nefrite
– Boli venerice
– Boli psihice
– Infecţii purulente acute
– Diabet zaharat
– Insuficienţe cardiovasculare
Compoziţia chimică a veninului de albine: 46% carbon, 13 % azot, 8% hidrogen, conţine proteine, săruri minerale, uleiuri eterice, alte substanţe volatile.
Cum se recoltează
Cum se recoltează veninul de albine: la urdiniş se montează un generator de impulsuri care practic este un aparat electronic alimentat de la o sursă de curent de 12 V,care produc impulsuri electromagnetice ce determină albinele să înţepe şi astfel să elimine veninul.Veninul este acumulat pe o placă de sticlă peste care se se aşează o membrană de plutex care este uşor penetrabilă şi nu reţine acul albinei.
După 70 de ore, timp în care veninul s-a cristalizat bine, acesta se răzuieşte de pe placa de plastic. Veninul de albine se recoltează numai în timpul sezonului activ de la cele mai puternice familii. Acesta se păstrează în recipiente de sticlă închise la culoare şi care se închid perfect. Se poate păstra la temperaturi sub 0 grade perioade îndelungate. Utilizarea veninului de albine se face numai în prezenţa medicilor sau a apiterapeuţilor.