Detectarea materialelor explozibile este o preocupare febrilă a științei. În acest sens, chimiștii amestecă specii de plante care își schimbă culoarea atunci când intră în contact cu anumite molecule și, în mod sistematic, modifică diferiți senzori chimici ai diverselor organisme, totul pentru a eficientiza tehnicile de depistare a substanțelor periculoase.O echipă de cercetare a Institutului Tehnologic Massachusetts (MIT) pare să fi atins apogeul prin alăturarea unui nanotub din carbon de un senzor extras din veninul albinelor, amestec ce ar putea detecta chiar și o singură moleculă de material explozibil. Combinația este posibilă prin învelirea nanotuburilor din carbon cu peptide care se găsesc, de obicei, în veninul insectelor producătoare de miere, scrie stiintasitehnica.comAcești compuși proteici se cunosc de mai mult timp, dar demonstrarea potențialului lor în identificarea moleculele explozibile este o premieră. Aparent, peptidele sunt foarte abile în depistarea mirosului anumitor explozibili, iar combinate cu fluorescența naturală a nanotuburilor din carbon formează senzori cu adevărat potenți.Capacitatea de a identifica olfactiv o singură moleculă dintr-un material, oricare ar fi acesta, reprezintă cea mai înaltă performanță posibilă a unui senzor. Construit la scara potrivită și asociat unor mijloace de a aduce moleculele din aerul ambiental în preajma senzorului (oferindu-i astfel abilitatea de detecție la distanță), acesta ar putea deveni un nou instrument puternic în trusa cu unelte pentru siguranță a întregii omeniri.
Veninul de albine poate detecta chiar și o singură moleculă de explozibil
ULTIMELE ȘTIRI