Verdeţurile au rolul de a fortifica organismul, de a elimina toxinele din corp, de a reduce nivelul colesterolului, de a întări sistemul imunitar şi de a reface rezerva de antioxidanţi.
Marea majoritate a verdeţurilor sunt bogate în săruri minerale, vitamine, proteine, au puţine calorii, nu conţin grăsimi, plus că verdeţurile,ne ajută să scăpăm de kilogramele în plus pe care le-am acumulat. Iată câteva dintre acestea:
VARZA are rolul de a atrage şi a elimina toxinele din organism. Este indicată în afecţiuni respiratorii, gastrice, anemii, ascite, glicemie, diabet, tratamente cosmetice. Este bogată în vitamina C, magneziu, calciu, cupru, zinc, potasiu, fier, mangan, fosfor, acid folic. Este indicată să fie folosită crudă în salate, sau sub formă de suc. Prin fierbere i se distrug aproape toate proprietăţile terapeutice.
SPANACUL conţine o substanţă numită luteină care ajută la menţinerea sănătăţii ochilor şi este indicat în tratarea cataractei. Tratează următoarele afecţiuni: anemii, constipaţia, osteoporoza, cancer de colon, artrite, boli de inimă şi de ficat. Este bogat în vitamina A şi B, C, E, minerale, potasiu, mangan, magneziu, calciu, fier, acid folic, acid lipoic, fibre alimentare. Combate depresia, anemia, oboseala, uşurează digestia, fortifică organismul. Nu conţine calorii, este uşor de digerat, nu îngraşă. Este indicată să fie folosită crud deorece prin gătirea lui i se distrug nutrienţii pe care îi conţine. Este indicat pentru femeile gravide.
SALATA are un conţinut caloric scăzut, are puţine calorii, este bogată în fibre şi celuloză. Este bogată în vitamine C, K, proteine, calciu, sodiu, betacaroten, acizi graşi Omega-3,Omega-8. Este indicată în curele de slăbire, salata dă senzaţia de saţietate pentru o perioadă mai lungă de timp toate acestea prin bogăţia în fibre. Este indicată în următoarele boli: constipaţia, boli digestive, boli de ficat şi de inimă.
GULIA bogată în fier, fosfor şi vitamina A, B6, C, P, este recomandată în tratarea bolilor de oase şi de cartilaje, diabet, infecţii virale, bronşite, gripă, angine. Ajută la buna funcţionare a sistemului imunitar, înbunătăţeşte oxidarea celulelor lemnoase. Are puţine calorii, fiind indicată în curele de slăbire.
TARHONUL este planta ce dă multă savoare prin aroma sa preparatelor culinare. Este indicat în tratarea următoarelor boli: anorexie, insomnie, bronşite, oboseală, balonare,stres, dureri de dinţi, boli de ficat şi de rinichi, crampe stomacale, digestie lentă, elimină toxinele. Se recomandă sub formă de ceai, infuzie, tinctură, cataplasmă.
CONOPIDA conţine vitaminele din complexul B, C, K, A, precum şi minerale ca calciu, cupru, potasiu, mangan, zinc, fibre. Vitamina A din conopidă creşte rezistenţa organismului la infecţiile căilor respiratorii, înbunătăţeşte vederea, consolidează oasele şi dinţii. Scade colesterolul rău din sânge şi contribuie la buna funcţionare a sistemului cardiovascular. Este indicat şi pentru cei care sunt hipertensivi.Săracă în calorii dar consumată dă senzaţia de saţietate, indicată în curele de slăbire.