Incepand cu 1 ianuarie 2017 se introduce “impozitul specific” aplicabil firmelor ce desfăşoară activităţi în sectorul turistic, restaurante şi alimentaţie publică, informeaza MDM Group.
Incepând cu anul viitor, hotelurile, barurile sau restaurantele vor plăti, indiferent de mărimea cifrei de afaceri și de nivelul profitului un impozit specific, calculat pe numărul de locuri de cazare sau mărimea spațiului alocat activității. Astfel, vor fi obligaţi la plata impozitului specific acei contribuabili care, la finalul anului în curs, vor avea înscrisă în actele constitutive, ca activitate principală sau secundară, una dintre următoarele activităţi corespunzătoare codurilor CAEN:
5510 – ,,Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”;
5520 – ,,Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”;
5530 – ,,Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere’’;
5590 – ,,Alte servicii de cazare”;
5610 – ,,Restaurante’’;
5621 – ,,Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”;
5629 – ,,Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”;
5630 – ,,Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”.
MDM Group informeaza ca toate companiile care au cel puţin unul dintre cele opt coduri CAEN amintite, indiferent de cuantumul cifrei de afaceri, ponderea veniturilor obţinute sau numărul de angajaţi vor plăti, de anul viitor, impozitul specific, cu o singură condiţie: să nu se afle în stare de lichidare.
In cazul restaurantelor se face diferenta intre restaurantele mici si cele de mari dimensiuni, impozitul calculandu-se variat, în funcţie de zona în care se află contribuabilul, fiind prevăzute categorii distincte de zone, cu coeficienţi de zonă diferiţi, după cum urmează:
– Bucureşti şi opt poli ai ţării, respectiv: Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Sibiu, Timişoara;
– municipii şi oraşe, altele decât cele de mai sus;
– staţiuni turistice de interes naţional;
– sate, comune şi staţiuni turistice de interes local.
Aceleasi criterii vor fi aplicate si pentru calculul impozitului datorat de catre baruri sau cafenele si hoteluri.
Potrivit MDM Group, acei contribuabili care au mai multe unități determină impozitul specific anual prin însumarea impozitului specific aferent fiecărei unităţi, calculat conform formulei stabilite în anexa corespunzătoare codului CAEN.
Noile prevederi stabilesc un impozit fix, de 1.500 de lei pe an, pentru vânzătorii ambulanți la tonete de înghețată sau la cărucioare mobile pentru vânzare mâncare, dar şi pentru cei care prepară hrana la standuri în pieţe.
Procedurile privind aplicarea acestor prevederi vor fi publicate in termen de 90 de zile in Normele metodologice, arata MDM Group.