• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • VIDEO Reconstrucția sânului după mastectomie INVITAȚI chirurgii Patriciu Achimaș-Cadariu și Maximilian Muntean

VIDEO Reconstrucția sânului după mastectomie INVITAȚI chirurgii Patriciu Achimaș-Cadariu și Maximilian Muntean

Publicat: 24 iunie, 2021 10:42
Actualizat: 23 martie, 2022 05:00

Medicină de top la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca, acolo unde tot mai multe paciente optează pentru reconstrucția mamară după mastectomie. Este o intervenție care contribuie la recâștigarea feminității după o luptă dificilă cu cancerul iar statul are un program prin care decontează endoprotezele mamare în astfel de cazuri.

Parte a programului, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca este printre puținele centre din România unde există o abordare multi-disciplinară a cancerului de sân. Cu alte cuvinte, medici cu specializări complementare se consultă pentru a lua cele mai bune decizii pentru paciente.

Prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, medic specialist în chirurgie generală, cu supraspecializare în ginecologie oncologică și chirurgie oncologică, și dr. Maximilian Muntean, specialitatea chirurgie plastică, cu supraspecializare în micro-chirurgie reconstructivă, au fost invitații lui Raul Chiș la o ediție specială a emisiunii Doctor Online. Ei au vorbit despre argumentele care fundamentează decizia de reconstrucție a sânului după mastectomie sau care pot justifica amânarea unei astfel de intervenții.

Reconstrucția mamară. Când e recomandată?

„Sunt situații bine determinate în care suntem nevoiți să facem mastectomie, deci chirurgie radicală. Și atunci, ținând cont de aspectul bolii și de testările genetice, avem și posibilitatea de a face partea de recontrucție.

Considerăm că varianta cea mai bună este cea multidisciplinară, în care chirurgul oncolog face partea de chirurgie radicală, urmând ca specialistul plastician să facă partea de reconstrucție.

Cum putem conserva sânul? Tumora este marcată, facem excizia în sală, după indicațiile colegilor de la imagistică.

Ce am excizat revine la colegii de la imagistică care ne spun dacă din punct de vedere imagistic lucrurile sunt corect făcute. Sunt marcate marginile, astfel încât ele sunt evaluate la anatomie patologică. Poate la aceeași pacientă în prealabil au fost marcați și ganglionii axilari la un serviciu de medicină nucleară.

Acest lucru iarăși trebuie să se petreacă într-un interval scurt de timp deoarece substanța radioactivă are un timp de înjumătățire foarte scurt. Toate lucrurile trebuie să se petreacă de îndată, pe parcursul a 24-48 de ore.

Și, sigur, colegii plasticieni să fie în sală, să facem împreună evaluarea preoperatorie dar și intraoperatorie pentru a obține rezultatul optim”, a explicat profesorul Achimaș.

Dr. Maximilian Muntean a declarat că există mai multe timinguri în care se poate face reconstrucția.

„Putem să facem reconstrucție imediată, imediat după ce chirurgul oncolog face mastectomia și, bineînțeles, dacă se poate conserva sânul, rezultatele estetice sunt cele mai bune. Practic, trauma psihologică, impactul mastectomiei sunt minime.

Pacienta intră cu sân în sala de operații și iese cu sân din sală. Și, de multe ori, poate iese cu un sân mai frumos. Și se poate face, bineînțeles, reconstrucție la distanță, secundar, practic în orice perioadă după realizarea masectomiei”, a declarat chirurgul platician.

Reconstrucția la distanță

Dar când se face reconstrucția la distanță? Profesorul Achimaș explică:

„Uneori nu este recomandat să se facă reconstrucție în același timp. Sunt paciente care sunt la risc de a aface radioterapie, de a face alte tratamente sau, pur și simplu, la risc de recidivă, prin natura bolii. Și atunci, se preferă din punct de vedere medical amânarea reconstrucției tocmai pentru a putea urmări regiunea opertată, știind că riscul este mai crescut, pe de o parte sau, pe de altă parte, țesuturile acelea vor fi afectate de radioterapie.

Reconstrucțiile secundare sunt foarte rare dacă se depistează cancerul în stadiu incipient. Când pacienta se prezintă cu o boală avansată sau boala are o anumită agresivitate, atunci se face tratamentul multidisciplinar și reconstrucția se amână”, a declarat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

Ce variante de reconstrucție a sânului există, cât decontează Casa de Asigurări de Sănătate și cât de des trebuie să meargă femeile la medic pentru mamografii astfel încât să descopere cancerul în formele sale incipiente, aflați din emisiune.

Ediția specială a emisiunii Doctor Online a fost realizată cu ocazia cursului „Perspectivele chirurgiei oncologice moderne în abordarea multi-disciplinară a cancerului de sân” organizat la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” de către Societatea Română de Chirurgie și Ginecologie Oncologică.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
12 iunie, 2024
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”
11 iunie, 2024
Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar
10 iunie, 2024
Mircea Moroșan reales primar în Huedin
10 iunie, 2024
Cristian Matei aproape de un nou mandat de primar la Turda, Ciprian Rigman îi suflă-n ceafă
10 iunie, 2024
ALEGERI LOCALE 2024 – Alin Tișe, reales președinte al Consiliului Județean cu 39,58%

Opoziția divizată și alegerile într-un singur tur l-au ajutat pe Emil Boc să-și adjudece al ...

OPOZIȚIA DIVIZATĂ și alegerile într-un singur tur l-au ajutat pe Emil Boc să-și adjudece al șaselea mandat la Primăria Cluj

MDM Group a informat că începând cu 1 iulie 2024 salariul de bază minim brut ...

Salariul minim crește din 1 iulie
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”

Reles primar a șasea oară, de data aceasta cu mai puțin de 50 la sută ...

Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar

Grecia este una dintre cele mai frumoase țări din lume, iar insulele sale sunt cu ...

TOP șase cele mai frumoase insule grecești și cum să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine

Soarele arde, temperaturile continuă să crească, iar singura ta dorință este aceea de a te ...

ÎNGHEȚATA – desertul indispensabil pe timp de vară. Cele mai populare tipuri

Un corp frumos și sănătos necesită multă muncă și eforturi alimentare pe o perioadă îndelungată ...

Top 3 obiceiuri motivante ale pasionaților de fitness

Mircea Moroșan (PNL) a câștigat un nou mandat de primar la Huedin, cu 30,5% din ...

Mircea Moroșan reales primar în Huedin
Success message!
Warning message!
Error message!