• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Viktor Orban: Europa este „indirect, în război cu Rusia”

Viktor Orban: Europa este „indirect, în război cu Rusia”

Publicat: 19 februarie, 2023 09:46

Actualizat: 22 februarie, 2023 18:07

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că Europa este „indirect, în război cu Rusia”, în condiţiile în care mai multe ţări europene se angajează să trimită tancuri de luptă pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva invaziei Moscovei, relatează Reuters.

Europa este „indirect, în război cu Rusia”

Viktor Orban, care s-a întâlnit ultima dată cu preşedintele rus Vladimir Putin cu doar trei săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina la 24 februarie 2022, a estimat că războiul ar putea dura ani de zile. „Europa pluteşte în derivă în război chiar în aceste minute, face un act periculos de echilibristică”, le-a spus el susţinătorilor sâmbătă, într-un discurs de tip starea naţiunii.

„De fapt, de fapt, ei sunt deja indirect în război cu Rusia”, a adăugat premierul. „A început cu căştile, acum suntem la trimiterea de tancuri, avioanele de luptă sunt pe ordinea de zi, iar în curând vom auzi despre aşa-numitele trupe de menţinere a păcii”, a spus Viktor Orban.

Premierul Orban a fost reales în 2022 pentru un al patrulea mandat consecutiv cu un discurs anti-război spunând că în campanie a trebuit să lupte nu numai cu adversarii politici, ci şi cu Volodimir Zelenski, declaraţie faţă de care Kievul a protestat la nivel diplomatic.

Sâmbătă, premierul a recunoscut că a fi membră NATO este „vital” pentru Ungaria, dar a declarat că guvernul său nu va trimite arme în Ucraina şi nici nu va rupe relaţiile economice cu Moscova. El a criticat din nou sancţiunile UE, pentru că au afectat economia ungară.

Ungaria, ţară fără ieşire la mare, este puternic dependentă de importurile de gaze naturale şi ţiţei din Rusia, iar gigantul energetic rus Rosatom construieşte o centrală nucleară în ţară în baza unui contract din 2014.

Orban a declarat însă că poziţia Poloniei şi a statelor baltice cu privire la război poate fi de înţeles, iar Ungaria este interesată, la rândul ei, să aibă un stat-tampon până la graniţa cu Rusia. Însă conflictul, crede el, ar fi putut evolua altfel, dacă Rusiei i s-ar fi dat o garanţie că Ucraina nu va fi admisă în NATO.

„În urmă cu un an, Occidentul a decis altfel. Când Rusia a lansat un atac, Occidentul nu a izolat conflictul, ci l-a ridicat la nivel european. Ar fi putut să-l trateze ca pe un război regional local sau ca pe un conflict militar între două naţiuni slave, aşa cum a sugerat Ungaria”, a afirmat Orban. „Ceea ce s-a întâmplat este un alt argument împotriva super-statului de la Bruxelles şi în favoarea unor state naţionale puternice”, a adăugat el, reiterându-şi poziţiile naţionaliste şi readucând în atenţie conflictul pe care îl are de mulţi ani cu Bruxelles-ul.

Dacă 2022 a fost cel mai dificil an, atunci 2023 va fi cel mai periculos an de la căderea comunismului, crede Viktor Orban. Pe lângă migraţie, care acum devine încet-încet o caracteristică permanentă, ne confruntăm cu doi noi duşmani şi pericole: războiul şi inflaţia, a declarat el în discursul său de evaluare anuală. Premierul a subliniat că vieţile pot fi salvate doar printr-o încetare a focului şi prin negocieri de pace imediate, scrie hirado.hu.

Discursul de sâmbătă al lui Viktor Orban a fost urmărit şi preluat imediat de presa oficială de la Moscova, care s-a grăbit să scoată în evidenţă acele pasaje care servesc propagandei oficiale. Astfel, agenţia de presă a statului rus, TASS, a păstrat pe prima pagină ştiri cu titlul: „Orban este încredinţat că Rusia nu reprezintă o ameninţare pentru Europa” sau „Orban nu exclude posibilitatea ca UE să trimită în Ucraina trupe de menţinere a păcii”, „Orban spune că Ungaria îşi va menţine legăturile economice cu Rusia”, „Orban spune că Ungaria nu este de acord cu abordarea UE a conflictului” etc.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
28 septembrie, 2023
Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj, înlocuită de UMF Carol Davila din București în TOP 1000 al ranking-ului Times Higher Education
26 septembrie, 2023
Licitație pentru drumul de legătură dintre Baciu și Centura Metropolitiană
25 septembrie, 2023
Balázs János, primar Baciu: Noua grădiniță se deschide la finele lunii octombrie
20 septembrie, 2023
UBB, locul I în România, 15 în Europa de Est și 260 în Europa, în cel mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS
15 septembrie, 2023
Rupere de nori la Cluj: 40 de litri pe metru pătrat, canalizarea a cedat

Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj, înlocuită de UMF Carol Davila din București în TOP 1000 al ranking-ului Times Higher Education

Federatia Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) se disociază ferm de propunerea avansată in ...

Românii nu trebuie “amendati” pentru că aleg destinatii externe de vacanță!

Judecătorul Cristi Danileț a povestit în emisiunea Punctul Critic moderată de Raul Chiș cât de ...

Cristi Danileț a povestit cât de greu i-a fost în perioada în care a fost suspendat din magistratură

Prof. Ciprian Mihali a declarat în emisiunea Punctul Critic moderată de Raul Chiș că Partidul ...

Prof. Ciprian Mihali: REPER pregătește candidat la Primăria Cluj: Există o anumită oboseală a actualei administrații

Lucrările la drumul de legătură Baciu-Centura Metropolitană zona Florești ar putea începe anul viitor. Până ...

Licitație pentru drumul de legătură dintre Baciu și Centura Metropolitiană

Noua grădiniță din Baciu își va deschide porțile pentru cei mici la finele lunii octombrie, ...

Balázs János, primar Baciu: Noua grădiniță se deschide la finele lunii octombrie

Speranța mai redusă de viață a românilor comparativ cu cea a celorlalți cetățeni europeni și ...

Deputatul Achimaș-Cadariu: „Nu există o incompatibilitate între a fi ortodox și a avea educație sanitară în școli”

De la 1 octombrie 2023, salariul minim brut va fi majorat de la 3.000 lei ...

Feneșan, Consiliul Național al IMM-urilor, despre majorarea salariului minim: Se vor închide firme
Success message!
Warning message!
Error message!