• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Wilfried Schreiber, preşedintele Forumului German din Cluj: „Este important ca studenţii să nu se axeze şi să se limiteze doar asupra domeniului lor de studiu”

Wilfried Schreiber, preşedintele Forumului German din Cluj: „Este important ca studenţii să nu se axeze şi să se limiteze doar asupra domeniului lor de studiu”

Publicat: 28 august, 2013 16:00

Actualizat: 23 martie, 2022 06:10

Wilfried Schreiber, născut în data de 10 iulie 1944 în Braşov, a învățat în limba germană până în clasa a 11-a, apoi a studiat geografia în Cluj-Napoca, devenind astfel geograf şi cercetător. Între anii 1990 şi 1999 dl. Schreiber a fost preşedintele Colectivului de Geografie al Academiei în Cluj-Napoca, apoi între anii 2000 şi 2009, până la ieşirea în pensie, a fost profesor universitar de geografie, iar între anii 2004 şi 2007 a fost prorector în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Dl. Schreiber face parte din consiliul Forumului german din 1990, iar începând cu anul 2006 este preşedintele Forumului german din Cluj-Napoca. Wilfried SchreiberIulia Negrea: Sunteţi preşedintele Forumului german. Câţi membri are în acest moment forumul?
Wilfried Schreiber: Tot mai puţini. Momentan avem în jur de 60 de membri, nu toţi sunt vorbitori nativi de limba germană, adică mulţi provin din familii mixte sau trăiesc în familii mixte şi nu vorbesc atât de mult limba germană acasă. Totuşi activităţile şi programele culturale sunt toate în limba germană.Iulia Negrea: Pot deveni membri în forum doar germanii sau şi românii care vorbesc limba germană?
Wilfried Schreiber: Este posibil, dacă aceştia sunt soţi/soţii de germani. Cetăţenii germani nu pot fi membri în cadrul forumului, aceştia putând cel mult susţine forumul.Iulia Negrea: Din punctul dumneavoastră de vedere ce importanţă are Forumul german pentru România şi Cluj-Napoca?
Wilfried Schreiber: Forumul german a fost înfiinţat la sfârşitul lunii decembrie 1989 ca un punct de întâlnire a etnicilor germani. De aceea are şi denumirea de „forum“. Oamenii se întâlnesc, discută şi organizează diferite evenimente în limba germană. Cred că acest forum este foarte important pentru menţinearea culturii şi a limbii germane în Cluj-Napoca şi în România în general. Noi colaborăm cu toate instituţiile germane, cu Centrul cultural german, cu biblioteca germană, cu Institutul de studii germane, cu biblioteca austriacă. În acest fel există mai multe programe în limba germană în Cluj-Napoca. Evident că noi suntem responsabili în principal pentru germani, pentru etnicii germani şi pentru membrii forumului.Iulia Negrea: Ce fel de activităţi desfăşoară Forumul german?
Wilfried Schreiber: Până acuma am avut evenimente culturale săptămânale în fiecare marţi de la ora 17.00. Am organizat vizionări de filme documentare, filme artistice, prezentări, seri de literatură, concerte şi ocazional expoziţii. În acest an am avut trei expoziţii, iar până la sfârşitul anului vom mai organiza cu siguranţă încă trei sau patru. Sprijinim de asemenea programe sociale prin intermediul fundaţiei Saxonia pentru oameni vârstnici şi bolnavi.Iulia Negrea: Ce fel de programe sociale susţineţi?
Wilfried Schreiber: Mai demult am distribuit medicamente, dar acum nu mai facem acest lucru, pentru că medicamentele pe care le primeam mai demult ar trebui acum declarate şi asta implică prea multă birocraţie. Oamenii în vârstă primesc însă sprijin mai ales prin fundaţia Saxonia. Aceştia pot beneficia gratuit de sprijin medical.Iulia Negrea: Ce fel de probleme întâmpinaţi în conducerea forumului?
Wilfried Schreiber: În principal probleme financiare. Suntem consideraţi un partid politic, deşi suntem o asociaţie etnică. În Cluj-Napoca am şters politica din statutul nostru, aceasta nefiind amintită. Forumul naţional prin intermediul căruia primim majoritatea finaţărilor noastre este considerat un partid politic. Primim prin intermediul minorităţilor consiliere şi sprijn financiar, iar prin intermediul fundaţiei Saxonia primim ajutor. Din păcate nu avem voie să primim ajutor prin sponsorizare, de asemenea nu avem voie să primim sprijin nici din străinătate. Banii sunt de cele mai multe ori destul de limitaţi. Acum doi ani ni s-a confiscat 4.000 Euro pentru că i-am primit din străinătate, iar noi nu am ştiut că nu aveam voie să îi primim.Iulia Negrea: Să presupunem că în viitor veţi renunţa la Forumul german. Aveţi pe cineva în vedere să vă preia locul?
Wilfried Schreiber: Asta este o întrebare dificilă. Am de gând să renunţ, cred că după ce împlineşti 70 de ani trebuie să te opreşti. Există evident speranţa ca cineva din actuala generaţie de mijloc să preia forumul, dar aceştia sunt ocupaţi pe plan profesional şi nu sunt sigur dacă va funcţiona. Sunt curios ce va apărea sau nu la orizont în următorul an.Iulia Negrea: Există planuri de viitor pentru forum? Se va înfiinţa un forum şi pentru tineri?
Wilfried Schreiber: Am avut un forum pentru tineri, dar acesta s-a desfiinţat când a plecat preşedintele. Forumul tinerilor este format din studenţi, iar aceştia vin şi pleacă. Dacă preşedintele nu este activ, forumul începe să “adoarmă”. Aşa s-a întâmplat şi de data aceasta. Există interes din partea Asociaţiei Gutenberg, precum şi din partea grului de teatru de la filologie pentru înfiinţarea unui forum pentru tineri. Desigur că ar fi foarte frumos dacă s-ar realiza.Iulia Negrea: Cum este legătura cu alte organizaţii germane din Cluj-Napoca?
Wilfried Schreiber: Legătura este bună, suntem interconectaţi. Eu fac parte şi din consiliul Societăţii româno-germane de cultură. Împrumutăm majoritatea filmelor de la Centrul cultural, colaborăm de asemenea cu Institutul de studii germane. Aici în sală am avut şi prelegeri susţinute de studenţi germani, precum şi de profesori din Germania.Iulia Negrea: De ce v-aţi mutat la Cluj şi de ce v-aţi decis să trăiţi aici?
Wilfried Schreiber: Nu am emigrat, deşi familia mea s-a mutat în Germania, pentru că am avut aici un loc de muncă bun. Ca cercetător am putut practic să îmi aleg parţial ceea ce am vrut să lucrez. Nu regret această decizie, deşi majoritatea prietenilor mei se află în Germania. Desigur, acum mă aflu mai des în Germania, în medie o dată pe an.Iulia Negrea: Ce vă place cel mai mult în Cluj-Napoca?
Wilfried Schreiber: Viaţa culturală, deoarece din punct de vedere al aşezării Braşov este mai atractiv. Activităţile intelectuale de aici şi întreaga viaţă culturală sunt mult mai intense decât în Braşov şi celelalte oraşe din România, exceptând Bucureştiul.Iulia Negrea: Cum vă petreceţi timpul liber?
Wilfried Schreiber: Cu muzică, lectură. Sunt angajat independent în cadrul ADZ unde scriu reportaje şi articole.Iulia Negrea: Ce i-aţi sfătui pe studenţii care studiază limbi străine?
Wilfried Schreiber: I-aş sfătui să nu îşi petreacă timpul doar cu studiul, ci şi cu viaţa culturală activă de aici. În Cluj se întâmplă tot timpul ceva, dificultatea constă în aflarea tuturor evenimentelor. Este important să nu se axeze şi să se limiteze doar asupra domeniului lor de studiu, însă generaţia nouă oricum nu ia studiul foarte în serios şi probabil nici posibilităţile vieţii culturale. Nu ştiu exact ce altceva mai bun au de făcut.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
10 martie, 2025
Stadiul lucrărilor la noua creșă care se construiește în Baciu
5 martie, 2025
Loc de joacă modern în satul Suceagu
21 decembrie, 2024
Aeroportul Internațional Cluj, primul din România care are autobuz electric pentru pasageri
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital
19 decembrie, 2024
Baciu, comuna cât un orășel: ce planuri are primăria pentru a-l dezvolta

Într-o lume a afacerilor ultra-dinamice, unde informația este putere, ListaFirme.ro face un salt uriaș în ...

Descoperă revoluționarul asistent AIA pe ListaFirme.ro (A)

Apare un control total al statului asupra activității economice a contribuabilului, spune vicepreședintele IMM România ...

Ești patron? ANAF va ști totul despre finanțele tale datorită raportărilor SAF-T

ANAF a început să verifice sumele de bani transferate între rude și anunță că vor ...

ANAF verifica banii care sunt transferați între rude – ce urmărește?

Vicepreședintele IMM România, Dan Mureșan, apreciază că cutremurul geopolitic global va afecta și România. „Puneți-vă ...

Puneți-vă centurile: Cutremurul geopolitic global va afecta și România

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a prezentat stadiul lucrărilor la noua creșă care se construiește ...

Stadiul lucrărilor la noua creșă care se construiește în Baciu

Amenajarea curții la o casă nouă poate fi o provocare, dar și o oportunitate de ...

Sfaturi pentru amenajarea unei curți verzi la o casă nouă

Primarul comunei Baciu, Balázs János, anunță că au început lucrările la amenajarea unui loc de ...

Loc de joacă modern în satul Suceagu

Într-o eră în care tehnologia redefinește constant peisajele urbane și arhitecturale, stâlpii ornamentali nu fac ...

Tehnologii moderne care transformă stâlpii ornamentali
Success message!
Warning message!
Error message!