• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Zălăuanul Dacian Cioloș, cele mai mari șanse să fie nominalizate prim ministru

Zălăuanul Dacian Cioloș, cele mai mari șanse să fie nominalizate prim ministru

Publicat: 10 noiembrie, 2015 13:30
Actualizat: 23 martie, 2022 05:20

Fostul comisar european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, are cele mai mari șanse să fie nominalizate prim ministru de către președintele României, Klaus Iohannis. Șeful statului ar putea face anunțul la ora 17.00.

Dacian Cioloș s-a născut în 27 iulie 1969, la Zalău și a studiat agricultura cu consecvență. Potrivit Wikipedia, el a absolvit liceul agroindustrial din Șimleul Silvaniei, specializarea Horticultură și Viticultură, apoi a urmat cursurile Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj (1989-1994), obținând diploma de inginer horticultor.

A urmat apoi studii de agronomie aprofundată, specializarea „Sisteme de producție și Dezvoltare rurală” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAR) din Rennes, Franța, beneficiind de o bursă guvernamentală franceză (1995-1996) și un master științific (DEA) în „Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare și rurale” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAM) și Université Montpellier I (1996-1997).

Începând din anul 2000, este doctorand în economia dezvoltării agricole, agroalimentare și rurale la Institutul Național de Cercetări Agronomice (INRA) din cadrul École Nationale Supérieure Agronomique Montpellier (ENSAM).

În perioada studenției, a fost reprezentant al studenților în Senatul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară și în Consiliul de Administrație al Facultății de Horticultură din Cluj Napoca (1990-1995), coordonator al Programului de stagii pentru studenții USAMV Cluj Napoca în ferme agricole din Franța (1992-1995) și inițiator și membru fondator al asociației profesionale AGROECOLOGIA (1995). În anul 2000, a devenit membru al Grupului din Bruges, grup european independent de analize și propuneri privind Politica Agricolă Comună și Uniunea Europeană.

A urmat stagii practice totalizând 13 luni în ferme de agricultură ecologică sub egida Federației Regionale a Agricultorilor Ecologici din Bretagne – Franța (1991-1996), studiind administrarea fermelor agricole familiale, principiile agriculturii durabile, organizarea interprofesională a agriculturii ecologice în Franța. A activat la Centrul Internațional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă – CICDA Paris – Montreuil, Franța (august – septembrie 1995) ocupându-se de pregătirea unui proiect de cooperare descentralizată Savoia – Arges pentru dezvoltare rurală, proiect de a carui implementare s-a si ocupat timp de doi ani. A activat in calitate de inginer stagiar la Camera Județeană de Agricultură Aveyron – Franța (februarie – septembrie 1997), ocupându-se cu elaborarea lucrării de diplomă DAA „Analiza și evaluarea experienței de dezvoltare agricolă și rurală în Nord Aveyron”.

După absolvirea masteratului, lucrează ca agroeconomist stagiar la Comisia Europeană de la Bruxelles, în cadrul Diviziei de Dezvoltare rurală a Direcției Generale de Agricultură (martie – iulie 1997, aprilie 1999), ocupându-se cu pregătirea Programului SAPARD – elaborarea cadrului de reglementare și a dispozitivului administrativ de implementare în statele eligibile. Pentru o perioadă (martie 1998 – octombrie 1999) este directorul Programului de dezvoltare rurală locală în Argeș, în cadrul cooperării descentralizare dintre Consiliul General Savoia (FR) și Consiliul Județean Argeș – CICDA. Lucrează apoi coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă și rurală la Centrul Internațional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă – CICDA in cooperare cu Asociația Naționala de Dezvoltare Agricolă – ANDA, Franța (noiembrie 1999 – decembrie 2001).

Între anii 2002–2003, lucrează la Comisia Europeană, Delegația CE în România, ca Manager cu Țintă Agricultură și Dezvoltare Rurală, SAPARD[2]. Începând din ianuarie 2005, activează în cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, mai întâi pe postul de consilier al Ministrului, reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European (ianuarie 2005 – mai 2007), apoi subsecretar de stat pentru Afaceri Europene (mai – octombrie 2007) pentru ca in final sa ocupe funtia de Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale in perioada 11 octombrie 2007 – 22 decembrie 2008 in cabinetul condus de Premierul Emil Boc. Nu face parte din nici un partid politic.

Președintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, a anunțat la 27/11/2009 lista comisarilor europeni: Dacian Ciolos a fost desemnat comisar pentru Agricultură și Dezvoltare rurală. „Este cel mai competent candidat pe care l-am avut pentru Agricultură”, spune Barroso.

În data de 9 februarie 2010, Parlamentul European acordă votul de învestitură Comsiei Europene condusă de Jose Manuel Baroso și automat și lui Dacian Cioloș.

Dacian Ciolos a devenit comisar pentru Agricultura in 2009, ducându-și mandatul la bun sfârșit, până în noiembrie 2014.

Cioloș a fost ministrul Agriculturii din octombrie 2007 până în decembrie 2008 (guvern Tariceanu), însă și-a păstrat reputația de tehnocrat. Anterior funcțiilor din Ministerul Agriculturii, între 2002 si 2003, a lucrat pentru Delegația Comisiei Europene în Romania, pregătind implementarea SAPARD în România.

La 1 iulie 2015 a fost numic în postul de consilier special al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Dacian Cioloș este căsătorit și vorbește limbile franceză și engleză.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
6 decembrie, 2023
Exproprieri pentru metrou la Cluj: lista celor 486 de imobile vizate
29 noiembrie, 2023
Veste bună pentru părinții din Baciu care au copii la grădiniță
29 noiembrie, 2023
Primarul Cătălin Cherecheș, arestat în Germania
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu obține fără emoții un nou mandat de rector la UMF Cluj
17 noiembrie, 2023
Răzvan Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți susținute de cercetători și medici de talie mondială

A fi practicant de jocuri de noroc sau gambler, așa cum este noțiunea în limba ...

Secretele gamblerilor de succes. Iată cum îți poți garanta distracția în sala de jocuri

În societatea contemporană, accesul la credite a devenit o parte integrantă a vieții financiare, oferind ...

Dacă îți dorești un credit, dar nu vrei să plătești rata ani de zile, aceste soluții sunt potrivite pentru tine!

În viață, puține momente se compară cu emoția și entuziasmul care însoțesc vestea că vei ...

Urmează să deveniți părinți? Iată de ce va avea nevoie copilul tău în primele luni de viață

Raul Chis l-a avut invitat la emisiunea PUNCTUL CRITIC pe deputatul USR Viorel Băltărețu, la ...

USR Cluj-Napoca, în focul pregătirii unui contracandidat pentru Emil Boc

MDM Group informează că 21 decembrie 2023 este ultima zi de depunere a declaratiilor si ...

Ziua limită din decembrie până la care poți plăti taxele pe noiembrie 2023

Exproprieri pentru metrou la Cluj: 486 de imobile urmează să fie expropriate în vederea construirii ...

Exproprieri pentru metrou la Cluj: lista celor 486 de imobile vizate

Profesorul și deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu a vorbit într-un interviu acordat BuzzNews.ro despre obiceiurile alimentare nefaste ...

Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu cât rău fac medicii care taxează la privat analizele pe care le fac la stat
Success message!
Warning message!
Error message!