Campania dedicată Zilei Mondiale a Contracepţiei se va desfăşura în perioada 26 septembrie – 15 octombrie 2011 la Cluj. Aceasta are ca scop atragerea atenţiei asupra numărului de femei tot mai mare care aleg să facă avorturi. La Cluj, în fiecare zi aproximativ 10 femei fac avorturi.Conform Raportului privind obiectivele de dezvoltare ale mileniului pentru 2010, elaborat de ONU, aproximativ o treime din cele 205 milioane de sarcini pe an sunt neplanificate. Conform studiului Contracepţia: „Cine este responsabil până la urmă?”, realizat în 2010 în 25 ţări la peste 5000 tineri cu vârste între 15 şi 24 ani, tot mai mulţi tineri au raporturi sexuale neprotejate; 36% dintre tineri nu au utilizat metode contraceptive. 51% au declarat că sunt bine informaţi despre opţiunile de contracepţie.România are o istorie recentă – 20 de ani de când contracepţia a devenit legală, iar femeile pot utiliza anticoncepţionalele. Cu toate acestea, în 2010, peste 60% dintre adolescentele între 15 – 18 ani active sexual nu au folosit niciodată metode contraceptive, ţara noastră ocupând locul al treilea în Europa ca număr de avorturi şi primul loc în privinţa necunoaşterii metodelor contraceptive (cca. 50% din populaţia generală).În judetul Cluj, în anul 2010 au fost efectuate 3.785 avorturi, din care 2.564 femei au provenit din mediul urban (68%) si 1.221 din mediul rural (32%). În 2010 avorturile la adolescente au fost in numar de 21 la varsta de sub 15 ani şi 315 la grupa de varsta 15-19 ani.Scopul campaniei care se va desfasura anul acesta este creşterea nivelului de conştientizare şi informare a populaţiei tinere privind importanţa metodelor contraceptive disponibile şi a utilizării unor surse de informare care să ofere informaţii corecte despre acestea.
Tema campaniei, pentru anul 2011, este Trăieşte-ţi viaţa. Cunoaşte-ţi drepturile. Învaţă despre contracepţie.Obiectivele generale ale campaniei sunt:
- • creşterea numărului de tineri informaţi asupra importanţei folosirii surselor de informare care să ofere informaţii corecte despre metode contraceptive;
- • creşterea numărului de tineri care adoptă comportamente sănătoase în privinţa contracepţiei;
- • scăderea numărului de sarcini la adolescente.
În scopul atingerii acestor obiective, Direcţia de Sănătate Publică a judetului Cluj in parteneriat cu Cabinetele de Planificare Familială din judetul Cluj, cabinetele medicilor scolari, Inspectoratul Scolar al judetului Cluj va organiza discuţii interactive cu adolescentii, distribuirea de pliante si afise pe aceasta temă.Biserica: „Lecţiile de educţie sexuală nu ajung. Oamenii trebuie să se întoarcă spre religie”Teologul Radu Preda atrage atenţia asupra faptului că orele de educaţie sexuală din şcoli nu mai ajung, ci este nevoie de credinţă.”Ce părere să am? Acest lucru arată halul în care am ajuns. Noi am avut în anii ’90 un vârf al avorturilor. Potrivit datelor neoficiale, România avea chiar şi un milion de avoturi pe an. Asta arată că avem nevoie nu doar de lecţii de educaţie sexuala în şcoli, ci şi de teologie aplicată pe nevoile şi slăbiciunile majorităţii care se declară creştini”, a explicat teologul Radu Preda.Psihologii: „Avorturile duc la emoţii negative”Psiohologii consideră că avorturile, oricare ar fi motivul pentru care sunt făcute, duc la o stare negativă a femeii, acestea trecând prin stări de tristeţe, vinovăţie sau îngrijorare, şi putând ajunge până la depresie.”Este o situaţie negativă, care poate să genereze emoţii disfuncţionale şi negative, precum deprimare, anxietate, sau emotii negative funcţionale, ca tristeţea şi îngrijorarea. Diferenţa e făcută de cauza avortului. Nicidecum nu vor fi emoţii pozitive”, a declarat profesorul psiholog Daniel David.Printre posibilele cauze care duc la avort, potrivit psihologilor, se numără motivele calculate, raţionale, factorii medicali şi factorii sociali. Perioada minimă de recuperare pentru o femeie care a trecut printr-un avort este de 3-6 luni.