• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Zelenski: Acum, în Ucraina se decide soarta ordinii mondiale

Zelenski: Acum, în Ucraina se decide soarta ordinii mondiale

Publicat: 21 februarie, 2023 12:11

Actualizat: 21 februarie, 2023 12:30

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a vorbit luni seara ucraienilor despre semnificaţiile simbolice, dar şi pragmatice ale vizitei istorice de care au avut parte în cursul zilei la Kiev – cea a preşedintelui Joe Biden, subliniind, cu trei zile înainte de a se împlini un an de la invazia rusă, că victoria trebuie obţinută în acest al doilea an al războiului şi că miza nu este numai soarta ţării, ci întreaga ordine mondială, informează News.ro.

„Astăzi a fost o zi simbolică. A 362-a zi a unui război pe scară largă, iar noi, în capitala noastră liberă, din ţara noastră liberă, primim vizita puternicului nostru aliat, preşedintele Statelor Unite ale Americii, şi discutăm cu el despre viitorul Ucrainei, despre relaţiile noastre, despre întreaga Europă şi despre democraţia globală. Acesta este un indicator a cât de rezistentă este Ucraina şi cât de importantă este Ucraina pentru lume”, a punctat preşedintele Volodimir Zelenski în mesajul care, ca în fiecare seară, a făcut bilanţul zilei.

„Acum şi în Ucraina se decide soarta ordinii mondiale, care se bazează pe reguli, pe umanitate, pe predictibilitate. Iar astăzi, preşedintele Biden şi cu mine am vorbit, în special, despre cum să facem totul pentru a ne asigura victoria comună în acest an în războiul declanşat de Rusia”, a arătat preşedintele ucrainean.

„Dezlănţuit în urmă cu nouă ani. Războiul la scară largă este în desfăşurare din februarie anul trecut. Trebuie să facem totul pentru a pune capăt agresiunii ruseşti în acest an, pentru a ne elibera teritoriile încă ocupate şi pentru a garanta o securitate fiabilă pentru ţara noastră şi pentru toate popoarele din Europa care doresc să trăiască în libertate şi pace”, a punctat Zelenski.

El a spus că paşii concreţi în acest sens sunt cunoscuţi, la fel şi nevoile de apărare ale ucrainenilor şi a dat de înţeles că şi planurile pentru o ofensivă sunt deja elaborate în aşteptarea armamentului necesar. „Acţiunile active necesare în acest scop – în primul rând acţiunile luptătorilor noştri de pe front – sunt, de asemenea, bine cunoscute de partenerii noştri. Tot ce ne trebuie este determinarea”, a menţionat Zelenski, într-o aluzie la ezitările pe care Kievul le are de întâmpinat de fiecare dată din partea partenerilor atunci când face o cerere de armament nou.

Zelenski: „Alianţa noastră cu America întăreşte cu adevărat lumea”

El a arătat însă că în cazul lui Joe Biden nu a mai fost vorba de ezitare. „Azi am văzut o astfel de determinare din partea preşedintelui Biden şi a Statelor Unite ale Americii. Şi doresc să îi mulţumesc domnului preşedinte pentru această vizită şi pentru discuţiile – discuţii cu adevărat utile – care au continuat de fapt conversaţia noastră începută la Washington în timpul vizitei mele din decembrie. Lucrăm la furnizarea de arme cu rază lungă de acţiune şi alte tipuri de arme care nu au fost incluse anterior în pachetele de sprijin. Şi sunt recunoscător pentru un alt pachet care cu siguranţă îi va întări pe băieţii noştri de pe linia întâi”, a spus Zelenski referindu-se la noul pachet de sprijin militar anunţat de Joe Biden la Kiev, care e în valoare de aproape jumătate de miliard de dolari.

Pentru a-şi asigura aprobarea acestui pachet de sprijin, Zelenski a ţinut să le mulţumească membrilor Congresului, subliniind că este vorba despre un ajutor bipartizant. „Sunt recunoscător, în numele tuturor ucrainenilor, tuturor americanilor – oamenilor obişnuiţi şi liderilor comunităţii, membrilor Congresului din ambele partide şi tuturor membrilor echipei preşedintelui Biden – pentru că au adus relaţia noastră – între Ucraina şi America – la un nivel istoric foarte semnificativ. Putem fi numiţi aliaţi adevăraţi, iar alianţa noastră cu America întăreşte cu adevărat lumea”, a proclamat Zelenski.

El a anunţat că săptămâna aceasta Kievul va continua activitatea diplomatică cu reprezentanţii Statelor Unite şi vor exista, de asemenea, „evoluţii semnificative” în relaţiile cu ceilalţi parteneri ai Ucrainei, atât în Europa, cât şi în întreaga lume.

Zelenski: „A fost anul invincibilităţii noastre”

Vizita lui Joe Biden la Kiev a coincis cu ziua în care sunt comemoraţi cei care au murit în 2014 la protestele Euromaidan, care au dus în cele din urmă la alungarea preşedintelui prorus care era atunci la putere şi orientarea ţării pe un curs democratic, proocidental. Joe Biden a vizitat luni memorialul dedicat acestor eroi ucraineni.

„A noua comemorare a celor mai îngrozitoare zile ale Maidanului, comemorarea începutului agresiunii ruseşti împotriva ţării noastre, când mai rămăsese foarte puţin timp până la ocuparea Crimeei noastre. Iar acum, nouă ani mai târziu, suntem mai încrezători ca niciodată că se va face dreptate”, a arătat Zelenski. „Statul agresor, care s-a îndreptat în mod constant spre direcţia unui stat terorist, va fi tras la răspundere pentru crimele sale. Va fi tras la răspundere datorită eforturilor Ucrainei şi ale tuturor partenerilor noştri, ale întregii lumi libere şi ale tuturor celor care ne ajută acum să ne apărăm independenţa, libertatea, precum şi legea şi ordinea internaţională. Vom învinge în această confruntare istorică”, a transmis Volodimir Zelenski.

Joi Biden a mai venit de şase ori la Kiev, însă atunci era vicepreşedinte, iar Volodimir Zelenski a evocat un alt moment semnificativ care prefigura rolul ucrainenilor de a fi apărători ai ideii de libertate: „Când preşedintele Biden – pe atunci vicepreşedinte – s-a adresat Radei Verhovna (parlamentul) a Ucrainei, în decembrie 2015, a subliniat un aspect foarte important: nu este exagerat să spunem că speranţele tuturor oamenilor iubitori de libertate din întreaga lume sunt cu noi, cu ucrainenii, deoarece atât de multe depind de succesul experimentului nostru fragil cu democraţia. Pentru ţara noastră, pentru întreaga Europă – liberă şi paşnică. Pentru întreaga lume, unde democraţia este ameninţată. Acum suntem absolut siguri că nu există nimic care să ne poată submina democraţia. Niciun element al vieţii ucrainene nu mai este fragil şi nu va fi niciodată fragil. Iar rezilienţa noastră este o contribuţie puternică la rezilienţa tuturor naţiunilor iubitoare de libertate din lume”, a subliniat Zelenski.

„A fost un an de război în toată regula, un an al invincibilităţii noastre, care a fost un răspuns la iluzia Kremlinului cu „trei zile pentru Kiev”… Un an!” – a subliniat Zelenski, arătând că săptămâna aceasta, când se împlineşte un an de la război, meritele ucrainenilor sunt recunoscute la nivel mondial.

Zelenski a vorbit şi despre o altă întâlnire importantă avută luni la Kiev – cu directorul general al FMI, în urma căreia are o concluzie pozitivă.

„Am fost foarte încântat să aud o evaluare pozitivă a rezistenţei instituţiilor noastre, a eficienţei şi eficacităţii ţării noastre în faţa unei agresiuni atât de brutale şi totale. Există situaţii în care statele eşuează chiar şi în condiţii mult mai uşoare. Statul ucrainean a trecut peste provocări teribile şi şi-a păstrat întreaga funcţionalitate. Aceasta este o altă realizare a poporului nostru – a tuturor celor care lucrează pentru stat. O realizare care merită să fie lăudată chiar acum – în aceste zile, în ajunul aniversării invaziei. Ucrainenii sunt capabili de lucruri foarte importante şi în fiecare zi, vedem noi dovezi în acest sens”, a spus preşedintele.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
28 septembrie, 2023
Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj, înlocuită de UMF Carol Davila din București în TOP 1000 al ranking-ului Times Higher Education
26 septembrie, 2023
Licitație pentru drumul de legătură dintre Baciu și Centura Metropolitiană
25 septembrie, 2023
Balázs János, primar Baciu: Noua grădiniță se deschide la finele lunii octombrie
20 septembrie, 2023
UBB, locul I în România, 15 în Europa de Est și 260 în Europa, în cel mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS
15 septembrie, 2023
Rupere de nori la Cluj: 40 de litri pe metru pătrat, canalizarea a cedat

Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj, înlocuită de UMF Carol Davila din București în TOP 1000 al ranking-ului Times Higher Education

Federatia Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) se disociază ferm de propunerea avansată in ...

Românii nu trebuie “amendati” pentru că aleg destinatii externe de vacanță!

Judecătorul Cristi Danileț a povestit în emisiunea Punctul Critic moderată de Raul Chiș cât de ...

Cristi Danileț a povestit cât de greu i-a fost în perioada în care a fost suspendat din magistratură

Prof. Ciprian Mihali a declarat în emisiunea Punctul Critic moderată de Raul Chiș că Partidul ...

Prof. Ciprian Mihali: REPER pregătește candidat la Primăria Cluj: Există o anumită oboseală a actualei administrații

Lucrările la drumul de legătură Baciu-Centura Metropolitană zona Florești ar putea începe anul viitor. Până ...

Licitație pentru drumul de legătură dintre Baciu și Centura Metropolitiană

Noua grădiniță din Baciu își va deschide porțile pentru cei mici la finele lunii octombrie, ...

Balázs János, primar Baciu: Noua grădiniță se deschide la finele lunii octombrie

Speranța mai redusă de viață a românilor comparativ cu cea a celorlalți cetățeni europeni și ...

Deputatul Achimaș-Cadariu: „Nu există o incompatibilitate între a fi ortodox și a avea educație sanitară în școli”

De la 1 octombrie 2023, salariul minim brut va fi majorat de la 3.000 lei ...

Feneșan, Consiliul Național al IMM-urilor, despre majorarea salariului minim: Se vor închide firme
Success message!
Warning message!
Error message!