• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Zelenski: Avem deja sisteme de apărare aeriană foarte serioase şi alte arme pentru a ne proteja cerul

Zelenski: Avem deja sisteme de apărare aeriană foarte serioase şi alte arme pentru a ne proteja cerul

Publicat: 20 aprilie, 2023 08:39

Actualizat: 15 ianuarie, 2024 16:44

Preşedintele Volodimir Zelenski, care face turul ţării şi merge în zonele sensibile înainte de contraofensiva aşteptată a Kievului, s-a adresat miercuri seara ucrainenilor din ceea ce pare a fi un tren, în condiţiile în care în cursul zilei a fost în nord-vestul ţării, la graniţa cu Belarus, pentru a vedea cum este păzită. El le-a povestit compatrioţilor despre vizita sa, dar a sugerat totodată că Ucraina încă mai are nevoie de forţe înainte de a porni în recucerirea teritoriilor ocupate, scrie News.ro.

„La nivel de stat, se face totul pentru a creşte capacitatea noastră de a ne apăra şi de a ne proteja de atacurile ruseşti. Avem deja sisteme de apărare aeriană foarte serioase şi alte arme pentru a ne proteja cerul în Ucraina. Dar trebuie să fim – şi sunt sigur că vom fi – şi mai puternici”, a spus liderul ucrainean.

În cursul zilei, ministrul apărării, Oleksii Reznikov, anunţase că primele sisteme Patriot, atât de aşteptate şi dorite de Kiev, utile în apărarea antiaeriană, au ajuns deja în ţară.

De altfel, Zelenski a spus că doreşte să aducă un omagiu special celor care apără cerul Ucrainei – forţele aeriene şi unităţile relevante ale altor ramuri ale forţelor armate. „Le sunt recunoscător tuturor celor care cu precizia şi viteza lor asigură eficienţa tuturor armelor pe care ţara noastră le-a dobândit!” – a arătat Zelenski, menţionând cu precădere unităţile de la Odesa care au contracarat în cursul nopţii precedente un atac rusesc. „Pe parcursul zilei, luptătorii noştri au apărat cerul din Dnipropetrovsk, Kiev – regiunea, alte oraşe şi alte regiuni ale Ucrainei”, a adăugat preşedintele.

De asemenea, liderul de la Kiev a mulţumit Statelor Unite, care miercuri au anunţat un alt pachet de sprijin militar pentru Ucraina, în valoare de 325 de milioane de dolari. Pachetul „include mai multă muniţie pentru HIMARS şi rachete de artilerie, precum şi sisteme antiblindate, arme de calibru mic, vehicule de sprijin logistic şi sprijin pentru întreţinere, esenţiale pentru consolidarea apărătorilor Ucrainei pe câmpul de luptă”, după cum a precizat secretarul de stat Antony Blinken într-un comunicat.

Pe de altă parte, Zelenski a arătat că mai este de lucru în ceea ce priveşte pregătirea resursei umane. „Pregătim noi unităţi – unităţi de poliţişti de frontieră – pentru a se alătura operaţiunilor noastre active, pentru a se alătura mişcării pe care o dezvoltăm treptat”, a declarat el în discursul său video de seară, înregistrat în tren.

„Mă întorc dintr-o vizită de lucru. Astăzi, am fost în Volîn, alături de poliţiştii noştri de frontieră, la graniţa cu Belarus. Există o mulţime de probleme legate de gestionarea frontierei, de protecţia şi de dezvoltarea zonei de frontieră. Volîn dă dovadă de o forţă reală, iar acest lucru este evident în modul în care regiunea consolidează securitatea întregii ţări”, a spus Zelenski. „Împreună cu toate forţele noastre de apărare şi securitate, poliţiştii de frontieră luptă în prima linie, inclusiv în cele mai dificile zone – Bahmut, regiunea Doneţk în general, adevăraţi eroi care au îndeplinit cu succes sute şi sute de misiuni de luptă”, a subliniat Zelenski.

Preşedintele ucrainean a mai spus că între timp, continuă pregătirea paşilor internaţionali nu doar pentru această săptămână, ci şi pentru viitorul apropiat. „Protecţia Ucrainei şi ordinea internaţională bazată pe reguli rămân problema numărul unu pe agenda globală”, a subliniat Zelenski.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
12 iunie, 2024
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”
11 iunie, 2024
Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar
10 iunie, 2024
Mircea Moroșan reales primar în Huedin
10 iunie, 2024
Cristian Matei aproape de un nou mandat de primar la Turda, Ciprian Rigman îi suflă-n ceafă
10 iunie, 2024
ALEGERI LOCALE 2024 – Alin Tișe, reales președinte al Consiliului Județean cu 39,58%

Opoziția divizată și alegerile într-un singur tur l-au ajutat pe Emil Boc să-și adjudece al ...

OPOZIȚIA DIVIZATĂ și alegerile într-un singur tur l-au ajutat pe Emil Boc să-și adjudece al șaselea mandat la Primăria Cluj

MDM Group a informat că începând cu 1 iulie 2024 salariul de bază minim brut ...

Salariul minim crește din 1 iulie
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”

Reles primar a șasea oară, de data aceasta cu mai puțin de 50 la sută ...

Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar

Grecia este una dintre cele mai frumoase țări din lume, iar insulele sale sunt cu ...

TOP șase cele mai frumoase insule grecești și cum să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine

Soarele arde, temperaturile continuă să crească, iar singura ta dorință este aceea de a te ...

ÎNGHEȚATA – desertul indispensabil pe timp de vară. Cele mai populare tipuri

Un corp frumos și sănătos necesită multă muncă și eforturi alimentare pe o perioadă îndelungată ...

Top 3 obiceiuri motivante ale pasionaților de fitness

Mircea Moroșan (PNL) a câștigat un nou mandat de primar la Huedin, cu 30,5% din ...

Mircea Moroșan reales primar în Huedin
Success message!
Warning message!
Error message!