Zmeura contribuie la acoperirea necesităţilor nutritive ale organismului, prin aportul diversificat de minerale şi vitamine.Zmeura are un conţinut scăzut de zaharuri şi este săracă in calorii. Conţine multe fibre, accelerează tranzitul intestinal şi combate constipaţia.Este recomandată să fie consumată şi de persoanele diabetice avănd in vedere că are un conţinur redus de zaharuri. După recoltare este indicat, ca fructele să fie consumate cât de repede, altfel cantitatea de vitamina C se diminuează foarte mult.Conţine mult calciu, magneziu, cupru, potasiu, vitamina C. Sucul de zmeură constituie un remediu important în stările febrile infecţioase, indicat şi in tratarea stomatitei. Zmeura mai are rolul de a scădea colesterolul crescut. Deasemenea este indicată in afecţiunile oculare, previne bolile de inimă.Zmeurul (Rubus idaeus) este o specie autohtonă care creşte in luminişuri, pe coaste stâncoase, în tăieturile de pădure din zonele de deal şi munte. Este cultivată de oameni şi in grădinile proprii.Are o inălţime de 1-2,5 m, creşte sub formă de tufe, cu numeroase tulpini erecte cu vârful arcuit.Lugerii sunt de culoare verde-cenuşiu, cu frunze alterne, florile sunt mici, albe, reunite in raceme pauciforme şi apar in lunile mai-iunie. Fructele sunt o polidrupă globuloasă, de culoare roşie, dulce, suculentă, se coc vara şi toamna, unele specii dau 2-3 recolte pe an in iulie şi septembrie.
Zmeura, pentru om medicament, pentru urs, delicatesă
ULTIMELE ȘTIRI