1 000 de morți pe zi v-ar convinge că există coronavirus? România, locul I în UE la cazurile de infectări

9 iulie, 2020 04:13

Cu 555 de infectări raportate în 24 de ore (7-8 iulie 2020), România este oaia neagră a Uniunii Europene. Capătă vagi nuanțe de zonă roșie. Țări cu o populație mult mai numeroasă, cum ar fi Italia sau Germania, reușesc să țină mult mai eficient sub control acest nou coronavirus. Aici nu vorbim doar de statistici, ci de consecințe.

altera
Dacă prin măsurile luate la începutul pandemiei România era un exemplu pentru alte state, după încheierea stării de urgență lucrurile au luat-o razna. În primul rând, ordinul a fost înlocuit cu recomandarea. Precauția, cu o voioasă și estivală dezinhibare.

S-a creat un curent de opinie alimentat politic care pune la îndoială însăși existența coronavirusului, cu toate consecințele ce decurg de aici: respingerea oricărei precauții care ar putea împiedica răspândirea bolii, propagarea de informații false, respingerea regulilor sanitare etc.

Teoriile conspirației care s-au născut ca urmare a acestei false premise au fost rostogolite vârtos de diverși influenceri, rinoceri ai opoziției, găsindu-și repede foarte mulți adepți. 

Astfel, masca a devenit botniță, simbolul încălecării cetățeanului de către guvern, iar coronavirusul o născocire a lui Bill Gates văzut drept unul dintre actorii care vor să schimbe postpandemic ordinea mondială.

Sute de bolnavii de COVID 19 nu au mai putut fi ținuți în spitale deoarece Curtea Constituțională a României a găsit puncte slabe în legislația referitoare la carantinare și izolare. În urma acestei tărășenii, 30.000 de persoane au iesit din izolare, iar alte 1.300 au parasit centrele de carantina. Și amenzile aplicate în starea de urgență au putut fi anulate în instanță grație CCR. Și, mai grav, vidul legislativ a lăsat să iasă la suprafață un acut vid de conștiință. 

Masca a devenit un moft, iar adunările bot în bot, ritual de frondă față de organele legii lăsate fără instrumente de coerciție. Rezulatul are iz de ciumă. Peste 400 de infectați pe zi, 20 de morți în medie la 24 de ore. 

Prima consecință: românii care călătoresc în scopuri turistice (ex: Grecia) sau în interes de afaceri au de suferit. Stau mărturie umilințele la care sunt supuse familii cu copii mici, care așteaptă la cozi kilometrice și care sunt testate în masă la punctele de trecere a frontierei. Ultima țară care le impune românilor să stea în autoizolare pe teritoriul său dacă nu au un test negativ COVID 19 este Austria. Prima pierdere majoră este, prin urmare, limitarea libertății de mișcare. Sunt opt state europene care au introdus măsuri de restricţionare pentru români și e foarte posibil ca numărul să crească.

A doua consecință: autoritățile din România, care sunt extrem de bâlbâite, nefiind capabile să adopte o legislație intangibilă în fața CCR, ar putea reveni din cauza propriei incompetențe la noi restricții pentru a evita ca România să devină zona roșie a Europei. Ele nu au înțeles că acolo unde nu există simț civic și responsabilitate, nu e loc de recomandări, ci de obligații. Altfel, suntem cu toții în pericol.

A treia consecință: dacă numărul de cazuri va crește în același ritm, riscăm să aducem spitalele în pragul colapsului încă din lunile de vară, în care se anticipa că vom avea o ameliorare a îmbolnăvirilor; dacă acum batem recordurile europene, ce se va întâmpla în lunile septembrie-octombrie, când se presupune că vom avea un val doi? Devin sau nu credibile scenariile care spun că vom avea 1 000 de morți pe zi cum a avut și Italia în primăvară?

A patra consecință: dacă se va reveni la starea de urgență, un scenariu care nu mai pare suprarealist, vor exista consecințe economice și sociale greu de anticipat. Este foarte posibil ca firmele să nu mai suporte încă o suspendare a activității și să falimenteze în masă, iar șomerii tehnici să devină șomeri permanenți. 

A cincea consecință: suprimarea actului educațional în România. Lecțiile online au un efect îndoilenic, însă tot sunt mai bune decât nimic. Dar nu toți copiii au acasă un device și acces la internet. Mai ales în zona rurală. Cu acești copii ce facem? Dar cu copiii de creșă și grădiniță? Copiii lăsați în grija părinților, într-o vacanță permanentă, pot însemna perturbări grave la nivelul familiei. Cel puțin unul dintre părinți va trebui să sacrifice cel puțin temporar cariera profesională pentru a substitui rolul instituțiilor de învățământ. Nici nu știi ce e mai distructiv: frustarea și angoasele părintelui sau lipsurile materiale pricinuite de reducerea veniturilor.

A șasea consecință: sărăcia și chiar foamea. Dacă economia va încetini, vor urma concedieri și reduceri salariale. Anumite pături sociale ar putea recurge la mijloace extreme pentru a-și procura hrană. Va crește, așadar, gradul de insecuritate socială.

Dacă nu vom ști să ținem ciuma aceasta sub control, va fi greu să cerem Europei să fie solidară cu noi, pentru că e greu să fii solidar cu prostia. Da, pentru că motorul recordului nostru în materie de îmbolnăviri este prostia. Prostia celor care nu cred în coronavirus,  a celor care nu se protejează pe ei înșiși și pe ceilalți, prostia conspiraționiștilor, a celor incapabili să producă legi în acord cu Constituția, mai ales când în joc sunt drepturile fundamentale ale cetățenilor. Avem nevoie de legi ferme, dar corecte, care să fie respectate la sânge de toată lumea, de la vladică la opincă. Altfel, rămânem la discreția unor abuzivi. 

Știți și voi, probabil că cei care răspândesc teorii ale conspirației, cei anti-mască și anti-săpun care mișună peste tot s-ar lăsa convinși doar de 1 000 de morți pe zi că există coronavirus. Poate unii, nici atunci. Pentru că există o categorie de fuduli care doar dacă se vor arde ei înșiși sau neamurile lor vor înțelege sau vor acepta pericolul. Lor, degeaba le explici. E ca învățarea experiențială în regnul animal: doar dacă o iei peste bot, data viitoare poate te ții mai deoparte. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
15 aprilie, 2021
Premierul Cîțu vine la Cluj în plină criză a coaliției de guvernare! Ce vrea de la Emil Boc?
23 noiembrie, 2020
Domnul Boc, Antonia și criza
16 aprilie, 2020
Experții în corporate intelligence: Atenție, în România au revenit și grupări infracționale care acționau în Vest
16 aprilie, 2020
Periculoșii bătrâni, un text de Ioan Aurel Pop care denunță derapajele în relația cu vârstnicii în timpul pandemiei
26 martie, 2020
Ce a scos COVID-19 din noi?

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a sărbătorit marți pasagerul cu numărul 1.000.000 înregistrat în anul ...

Aeroportul Internaţional din Cluj recuperează rapid pierderile din pandemie: a sărbătorit deja pasagerul cu numărul 1 milion

Echipa salvatorilor clujeni se mărește! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj ...

ISU Cluj face angajări

I-am întrebat pe câțiva membri ai Clusterului Mobilier Transilvan cum fac față IMM-urile dificultăților cauzate ...

Triplă lovitură pentru IMM-urile din Cluj: După pandemie, război și prețuri explozive la energie

Telefoanele mobile au un rol foarte important în viața noastră de zi cu zi. Putem ...

Descoperă care sunt cele mai îndrăgite și practice accesorii pentru telefoanele mobile în anul 2022

Aeroportul Internațional Cluj anunță reluarea zborurilor regulate spre Malta și Constanța. Zborurile spre Malta sunt ...

Vacanță la mare: Aeroportul Cluj anunță reluarea zborurilor regulate spre Malta și Constanța

Peste 260 de copii vor avea locuri la grădință și la creșă în comuna Baciu ...

Comuna Baciu va avea peste 260 de locuri noi pentru copiii de grădință și creșă

Clusterul Mobilier Transilvan marchează 10 ani de activitate iar cu această ocazie la Centrul Regional ...

Clusterul Mobilier Transilvan marchează 10 ani de activitate: provocări și planuri de dezvoltare

Primăria Baciu se apropie de momentul finalizării a două proiecte de canalizare vitale pentru comună. ...

Primăria Baciu se apropie de momentul finalizării a două proiecte de canalizare vitale pentru comună
Success message!
Warning message!
Error message!